Electorala

Expert: Dezinformarea și propaganda au influențat semnificativ votul alegătorilor

Atât alegerile prezidențiale, cât și referendumul constituțional au fost bine organizate din punct de vedere al administrației electorale, însă dezinformarea și propaganda au influențat semnificativ votul alegătorilor. Concluzia aparține Elenei Calistru, președinta Funky Citizens România, exprimată în cadrul unei intervenții pentru Moldova 1.

Experta a comunicat despre procesul de monitorizare a scrutinelor în Republica Moldova și felul în care s-au propagat dezinformările. „Este clar că dezinformarea și propaganda au avut un impact major asupra felului în care au fost convinși cetățenii să voteze. Clar am văzut un efort concertat în zona aceasta, însă, în ziua alegerilor, s-a părut scrutinul foarte bine organizat la partea de administrație electorală. Ceea ce ține de observarea numărării voturilor, Moldova este un exemplu de bună practică.”

Elena Calistru recomandă alegătorilor să fie vigilenți și recomandă surse de verificare a informațiilor. „Să pună la îndoială orice tip de informație care le provoacă o emoție prea puternică, fie că e frică, fie că e furie extremă. Acesta este primul moment în care trebuie clar văzut dacă nu este o încercare de manipulare. În al doilea rând, să se uite la surse de încredere, unde au informații verificate. Am apreciat foarte mult că la dumneavoastră au fost și maratoanele de verificare a faptelor și informațiilor în timp real. Cel puțin în dezbateri electorale sunt foarte importante.”

Observatorul independent Iosif Prodan susține că dezinformarea este o problemă globală care în alegeri e puternic instrumentalizată în ultimii ani. „Am auzit repetat narațiunile care îndemnau și la boicotul referendumului, la votul împotriva referendumului. Aici impactul a fost major, fără verificare de fapte și adevăr. Evident, în România, nu avem o influență la o scară atât de mare de știri false și nu sunt sumele de bani despre care am văzut în Republica Moldova. 130 000 de alegători sau 300 000 înseamnă extrem de mult, din totalul alegătorilor - 20%. Aici organizațiile non-profit, independente, mass-media și investigațiile media cred că joacă un rol cheie.”

Experții Biroului pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Omului și ai OSCE și-au exprimat îngrijorările cu privire la imixtiunea ilicită străină și dezinformarea, care au afectat procesul electoral și atenționează că șririle false continuă să se răspândească în online, iar autoritățile ar trebui să acționeze sistematic pentru a contracara falsurile. Potrivit lor, alegerile s-au desfășurat în contextul unor încercări masive de interferență străină și al unor atacuri susținute asupra valorilor și instituțiilor democratice.

Citește mai mult