Electorala

INTERVIU // Viorel Cernăuțeanu avertizează asupra riscurilor de corupere electorală în turul doi, orchestrate de la Moscova

Gruparea condusă de fugarul Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda Bancară”, a orchestrat o vastă schemă de corupere a alegătorilor din Republica Moldova, utilizând bani proveniți din Federația Rusă. Dacă inițial fondurile erau aduse în țară prin „cărăuși”, în ultimele luni, mecanismele au devenit mult mai sofisticate, desfășurându-se preponderent online. Declarațiile au fost făcute de șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, în cadrul emisiunii „În context” de la Moldova 1. Acesta a avertizat că riscurile persistă pentru turul doi al alegerilor și a îndemnat cetățenii să colaboreze cu autoritățile pentru a proteja integritatea procesului democratic.

Domnule Cernăuțeanu, cum a fost posibilă o schemă pusă pe roate la o scară atât de largă în Republica Moldova?

Întâi de toate, trebuie să conștientizăm că nu avem în față un infractor sau doi infractori, sau o schemă mică de infractori din Republica Moldova. Noi vorbim de o scară sau o schemă largă a unei organizații criminale și trebuie să înțelegem că și această organizație criminală care coordonează acest proces criminal de fraudare a electoratului din Republica Moldova, de fapt, este o unealtă într-un proces amplu de fraudare. Acesta este scopul urmărit din afară și această grupare este doar pionul acestui mecanism care se derulează. Ca situație vreau să afirm că, cu certitudine, ceea ce întâmpină Republica Moldova în acest moment în contextul fraudării este o situație neîntâlnită nu doar pe teritoriul Republicii Moldova, dar, cu certitudine, nicio țară de pe continentul european nu a întâlnit o astfel de schemă de fraudare și un astfel de mecanism.

Am spus-o și anterior: este o schemă de fraudare care a început poate la capitole mai mici și printr-o corupere directă, acolo unde era contactul direct dintre persoana ce corupe și persoana care este coruptă. Noi vedem că, în ultima perioadă, în mod special din luna aprilie, a început acest mecanism de pregătire: totul virtual, totul online, unde și pregătirea, și instruirea se petrecea prin acele boturi de Telegram, iar modul de corupere deja a trecut la un alt mecanism din care dispare contactul fizic de transmitere a banilor. Din punct de vedere al urmelor infracționale, pentru noi este mai ușor de constatat acest lucru. Unicul ce dispare este factorul uman în acest contact direct. Dar, ca fapt de constatare, dacă cetățenii cred că este un impediment pentru noi, se înșală amarnic. Dimpotrivă, este o formă mult mai ușoară, or softurile și mecanismele din ziua de astăzi permit mult mai mult.

Vreau să atrag atenția că o mare parte din cetățenii care se lasă sau sunt influențați de acest mecanism de coruptibilitate care este în Republica Moldova, în afară de ceea ce am documentat astăzi, această piramidă care se derulează prin sistemul PSB, care este o bancă aflată sub sancțiuni, există și acea paralelă, desigur că la o cotă mult mai mică, dar există acea paralelă de corupere în cote mult mai mici prin transmiterea banilor cash, deci prin contactul direct. Asta am constatat aseară în acțiunile noastre într-un raion din nordul țării, unde iată acest mecanism în paralel se desfășura. Suntem în alte acțiuni de percheziții, chiar și în acest moment. Acestea se derulează zilnic și continuu. De aceea, îndemnăm cetățenii să fie prudenți și să nu cadă pradă acestor riscuri. Ceea ce ați precizat dvs. că vorbeam de peste 500 de procese de constatare, vreau să vă spun că am crescut mult mai mult pe parcursul zilei de astăzi, cu câteva sute încă.

Este îmbucurător că o mare parte din cetățeni conștientizează și merg la conlucrare și oferă chiar detalii importante în procesul nostru de documentare. Vreau să încurajez cetățenii să o facă și în continuare, pentru că este important, or prin asta conștientizează și contribuie la democrația din Republica Moldova.

Domnule Cernăuțeanu, vă rog să ne oferiți anumite precizări privind persoanele implicate în schemă, pentru că spuneați și la conferința de presă: sunt persoane care ar trebui să achite amenzi conform Codului contravențional și, pe de altă parte, alții sunt investigați penal. Așadar, acești oameni care sunt cercetați contravențional, dacă colaborează cu poliția, sunt scutiți de aceste amenzi? Și ce se întâmplă cu banii pe care i-au primit?

Dacă banii au fost consumați cumva sau nu pot fi identificați în momentul constatării propriu-zise, deja este o faptă consumată. Dar ce este cel mai important în acest proces: să nu creadă lumea că dacă eu am recunoscut astăzi și am conlucrat cu organele de drept, iată pentru turul doi de scrutin eu o să primesc bani și nu o să afle nimeni. A doua încercare de a fi corupt nu-ți mai oferă șansa de a fi lipsit de răspundere. Deci statul ți-a oferit o șansă să conlucrezi cu organele de drept, să oferi informații și să fii scutit de răspundere pentru fapta comisă. La cea de-a doua tentativă sau încercare de a fi corupt, statul nu-ți va mai oferi această șansă. Este o încercare de a conlucra cu cetățenii care, în anumite circumstanțe, poate au fost induși în eroare, poate cumva au fost ademeniți în aceste procese. Pentru asta suntem în comunicare directă și li s-a oferit această posibilitate de a merge la o conlucrare directă și de a fi scutiți în condițiile Articolului 47, indicele 1, alineatul 3, dacă ei conlucrează.

Dar, încă o dată repet, aceasta se poate întâmpla o singură dată. Același lucru și în cadrul cauzelor penale. Acei care oferă sau încearcă să corupă, același lucru vorbim: Articolul 181, indicele 1, Cod penal. I se oferă o singură dată această șansă persoanei, dacă ea conlucrează și dacă ea cu adevărat oferă informații pertinente, importante, procesului de documentare.

Dar era posibil de întrerupt, de exemplu, acest proces de convertire a banilor în numerar și propriu-zis logistica de distribuire și corupere a alegătorilor înainte de alegeri?

Acest mecanism prin PSB a fost instituit, de fapt, imediat ce au fost realizate ample măsuri procesuale. Și aici nu vreau să se înțeleagă că doar poliția. Noi am lucrat toate instituțiile statului: PA, PCCOCS, CNA, SIS. Toți am lucrat cot la cot în acest proces și am avut o consolidare masivă. Este important de înțeles că atunci când s-au constatat și s-au stârpit anumite procese de introducere a banilor și repartizare prin curieri, cum era acea schemă veche, ei au recurs la un nou mecanism. Această nouă schemă de introducere și formă de corupție, cum am spus, a fost practic implementată la sfârșitul primăverii. Vara, ușor-ușor, a fost extinsă, iar masiv a lucrat în lunile septembrie și octombrie. Este un mecanism care cumva a evitat unele situații.

Dacă ne aducem aminte, în septembrie, această platformă, PSB, a fost blocată pe teritoriul Republicii Moldova ca aplicație, doar că la acea etapă atât de bine mergea și mecanismul prin acele boturi de Telegram, unde toți acești cetățeni au fost instruiți cum să instaleze deja VPN-ul – o formă ascunsă deja, care i-a ajutat să utilizeze în continuare această platformă. Și iată aici a apărut problema cea mare.

Dar ne aducem aminte că, acum două săptămâni, și aceste boturi au fost practic suspendate, procesul lor de funcționare, deoarece anume prin intermediul acestor boturi era procesul direct de informare, de pregătire, de instruire. Se dădeau instrucțiunile exacte: cum trebuie, pentru cine trebuie să votăm în acest scrutin.

Știți identitatea acestor 138 de mii de cetățeni care au conturi Promsveazbank? Ce se va întâmpla cu ei mai departe? Spuneați și la conferința de presă că se vor intensifica măsurile de investigare.

O parte din aceste persoane, vorbim estimativ de 130 de persoane care au rolul de lider și care, pe lângă faptul că se numesc „lideri”, sunt în mare parte și cei care asigură acest proces coruptibil, deci ei sunt cei care se încadrează pe Articolul 181, indicele 1 din Codul penal și poartă răspundere penală, inclusiv cu închisoare. La fel se cataloghează și a doua ramură, când vorbim despre cei 1.927 de „președinți de sectoare”, cum au fost numiți, responsabili exact în paralel cu secțiile de votare. Celelalte categorii, două, din final, se încadrează în mare parte în răspunderea contravențională conform Articolului 47, indicele 1. Deci toate aceste persoane sunt pasibile de a fi trase la răspundere contravențională. O mare parte din ele conlucrează, dar trebuie să înțelegem – să nu creadă că noi avem ca termen ziua de duminică, când va fi al doilea scrutin. Nu, Poliția are termen în continuare pentru documentarea acestor persoane.

Toate persoanele astăzi, toată lumea își dă bine seama că softurile analitice și inteligente care sunt ne permit în minute numărate să stabilim exact cine, cui și a cui este acel număr de telefon sau cine a efectuat o tranzacție. Deci este nevoie doar de efectuarea unor măsuri procesuale specializate și acest lucru se realizează în timpi foarte scurți și nu este o problemă de a identifica absolut toate persoanele care au fost beneficiare ale acestui proces. Încă o dată repet – toate persoanele sunt cunoscute procesului nostru și toate persoanele sunt pasibile de a fi trase la răspundere, fie vorbim de norma penală, fie vorbim de norma contravențională.

Se creează impresia că parcă există, așa, un fel de societate paralelă în Republica Moldova: oameni conectați la o cu totul altă realitate. Care este aprecierea dvs. în calitate de șef al Poliției Naționale? Este periculoasă această situație sau nu? 300 de mii este, totuși, un număr enorm.

Eu înțeleg foarte bine și îmi dau seama și de riscul și pericolul care duce sau de consecințele care sunt urmare a acestui fenomen. Este o chestie care trebuie să ne atragă atenția și să lucrăm mult mai intens: nu vorbim doar de contravenții, constatări și infracțiuni, este vorba și de comunicarea cu toate persoanele, pentru a informa acești cetățeni. Cu părere de rău, eu o spun în aceste boturi de Telegram noi nu vedeam sau nu observam acolo, unde eram și noi prezenți, în mare parte, acțiuni: că ieșim astăzi la protest, facem asta sau alegem persoana X, Y sau Z. În acele grupuri erau pregătiri inclusiv psihologice și sub aspect psihologic, și sub aspect juridic. Toate metodele erau utilizate în acea măsură ca persoanele, iertată să-mi fie expresia, să fie aduse până la o determinare ca să fie deja manipulate și să nu meargă pe rațiunea proprie.

Vine turul al doilea. Poate fi replicată aceeași schemă, pe aceeași scară largă în turul doi? Ori există anumite scenarii de destabilizare la această oră?

Niciodată un jucător care încearcă să dea un gol în poartă și dacă a ratat nu va ezita să încerce și a doua oară. Cu certitudine, riscurile există. Este important ca noi, instituțiile statului, să ne focusăm atenția sporit sau mult mai sporit pe tot ceea ce se întâmplă ca să stârpim această formă de influențare a electoratului, care de fapt nu face altceva decât să perturbe procesul democratic electoral din Republica Moldova.

Cu siguranță, noi vom fi activi și vom interveni ori de câte ori va fi nevoie. Vedem și astăzi în spațiul public anumite reacții despre faptul că poliția este activă și cumva intervine prompt în localități anume în procesul de documentare. Se va întâmpla și în perioada imediat următoare. Este important că dacă cetățenii ar raționaliza, ar conștientiza, ar merge la comunicare cu noi, și este îmbucurător, pentru că un număr mare, peste 50 la sută din prima merg la contact, oferă informații, sunt deschiși. Chiar dacă unii sunt mai reticenți în prima fază, și aceia ulterior raționalizează cu noi.

O să vedem și în zilele următoare. O să venim cu noi informații și detalii despre procesele care sunt în derulare și o să vedem că, de fapt, noi lucrăm pe două aspecte: 1. de documentare, de a nu admite și de a stârpi procesul de corupere electorală, dar, în același timp, 2. de comunicare, de informare a cetățenilor și de adunare a probelor de comun cu acești cetățeni împotriva celor care încearcă de a perturba procesul electoral.

CITEȘTE ȘI: Viorel Cernăuțeanu: În ultimele două luni, 39 de milioane de dolari au fost transferați din Rusia în Republica Moldova cu scopul de a corupe alegătorii

Și-au vândut votul. CNA a aplicat amenzi în valoare de circa 1 milion de lei pentru corupere electorală

SUA avertizează: Rusia ar putea încerca să influențeze turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru: Trebuie să prevenim corupția în viitoarele scrutine

Citește mai mult