Social

Un moldovean stabilit în Italia și-a salvat sora mai mare, donându-i o parte din ficat

Și-a salvat sora mai mare donându-i o parte din ficat. Este vorba despre un nou transplant hepatic realizat cu succes la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga'". Operația a fost realizată la o pacientă în vârstă de 50 de ani, ca o ultimă șansă pentru a-i fi salvată viața. Intervenția chirurgicală, de o complexitate majoră, a durat aproximativ 12 ore și a fost posibilă datorită implicării coordonate a echipelor de chirurgi și anesteziști.

„Eram pe diferite pastile, începusem să am hemoragii gingivale, e un decurs foarte... și iată că din luna mai aveam slăbiciuni, oboseam foarte repede și din luna mai, tot prin spitale. Am făcut toate investigațiile, de aici căutam donator, după fratele mă sună și spune că merge ca donator.”

Fratele Rodicăi Rusu, stabilit în Italia, spune că după ce și-a anunțat familia că îi va fi donator, și-a luat o vacanță și a venit acasă.

„Mi-a trebuit puțin timp să mă sfătui cu familia, până la urmă suntem doi frați, la părinți suntem doar noi doi. Am decis și am sunat și am venit în vacanță în august, am făcut toate investigațiile și acum trebuie să ne recuperăm încet.”

Femeia a fost diagnosticată cu hepatită de peste trei decenii, iar transplantul era unica soluție pentru a-i fi salvată viața. Operația care a durat 12 ore s-a soldat cu succes în urma implicării coordonate a echipelor de medici.

„Aici este un caz de 30 de ani, care a fost bolnavă în stadiu terminal, ciroză hepatică. Clar, dacă nu făceam transplant, era doar o cale, cea rea. Fratele a fost altruist și a donat o parte din ficat. Acolo părțile acelea este cel mai complicat de la donator viu, că avem două vieți omenești”, menționează șeful Catedrei chirurgie nr. 2 a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Adrian Hotineanu.

„Este important procesul de anestezie, deoarece el include nu doar adormirea, dar și monitorizarea foarte minuțioasă a hemodinamicii, a funcționării pulmonare. Chirurgical, foarte mult de lucru, operație complicată”, a declarat șeful Catedrei anesteziologie și reanimatologie nr. 2 și al bazei clinice Anesteziologie și reanimatologie a USMF „N. Testemițeanu”, Victor Cojocaru.

Ambii pacienți au fost externați peste o lună după operație și se află la etapa de recuperare, urmând protocoale stricte pentru a asigura o evoluție postoperatorie favorabilă.

Citește mai mult