Alegeri

Observatori internaționali, despre alegerile din Republica Moldova: Scrutinul prezidențial s-a desfășurat eficient și transparent

Scrutinul de ieri s-a desfășurat eficient și în mare parte transparent, candidații având posibilitatea de a-și desfășura campaniile în mod liber. Cu toate acestea, tonul general al campaniei a devenit mai negativ, din cauza tentativelor și situațiilor de corupere a alegătorilor, a finanțării ilicite și a ingerințelor din partea Federației Ruse, constată observatorii internaționali. Aceștia recomandă autorităților o mai mare implicare pentru a combate astfel de fenomene.

În perioada dintre cele două tururi ale scrutinului prezidențial, a existat o mobilizare a autorităților în combaterea fenomenului de corupere electorală a cetățenilor de către reprezentanții unor grupări criminale. Au fost desfășurate campanii de informare și sensibilizare privind consecințele vânzării votului.

Cu toate acestea, Misiunea de observare internațională ENEMO și-a exprimat îngrijorarea față de impactul negativ pe termen lung al coruperii sistematice a alegătorilor, al influenței străine și al finanțării ilicite a partidelor politice de către grupuri infracționale și reprezentanți ai Federației Ruse.

Șeful Misiunii ENEMO, Dritan Taulla, a subliniat necesitatea unei abordări mai structurate pentru a combate astfel de fenomene.

A fost în general calmă și bine organizată, dar au fost încercări de corupere a alegerilor, inclusiv transportarea organizată a alegătorilor și cazuri de fotografiere a buletinului de vot. Activitatea consiliilor electorale de circumscripție și a birourilor electorale a fost evaluată drept una pozitivă, cu încălcări minore. Misiunea va rămâne și va continua să urmărească procesul electoral, inclusiv procesul de validare a alegerilor”, a spus Dritan Taulla.

Și observatorii de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa susțin că scrutinul a fost gestionat în mod profesionist, însă a fost influențat de ingerința Federației Ruse și a oligarhilor moldoveni în scopul de a frauda alegerile, însă aceste încercări nu au avut sorți de izbândă.

Printre altele, OSCE mai constată că, în timpul campaniei electorale dinaintea turului doi, au fost în continuare folosite resursele administrative, dar și o reflectare inegală a candidaților în spațiul mediatic.

De asemenea, au fost semnalate discursuri de ură și limbajul xenofob care vizau cei doi candidați. Totodată, au fost identificate anumite incidente procedurale, susține coordonatoarea specială și lidera observatorilor pe termen scurt ai OSCE, Lucie Petuckova.

Ziua de alegeri a fost bine organizată și, de fapt, observatorii internaționali au observat doar numai câteva probleme procedurale. Numărarea voturilor și totalizarea voturilor a fost evaluată ca fiind pozitivă. Implicarea alegătorilor, atât în Republica Moldova, cât și peste hotare, a reflectat acest angajament puternic de a contura viitorul țării. Procesul a fost bine gestionat la secțiile de votare și a demonstrat că moldovenii au diverse viziuni politice, dar de asemenea pot comunica într-un mod deschis și respectuos”, a spus Lucie Petuckova.

Observatorii au concluzionat că, în pofida provocărilor, alegerile prezidențiale au reprezentat un pas important pentru democrația din Republica Moldova. Rapoartele finale ale misiunilor de observare, care vor include recomandări concrete pentru autoritățile moldovenești, vor fi publicate în următoarele luni.

Citește mai mult