O mie de zile de război în Ucraina, „prin ochii” unei mame din Bucea: Copiii se tem, dar nu înțeleg ce se întâmplă
Războiul Rusiei contra Ucrainei durează de o mie de zile. Iar cei care s-au născut în această perioadă nu au văzut nimic altceva decât război, nu știu cum e viața în pace, dar nici nu înțeleg ce se întâmplă pentru că sunt prea mici. Deși părinții lor încearcă să le asigure o copilărie normală, dronele și rachetele rusești lansate asupra civililor nu permit acest lucru. Povestea Liudmilei Rodcenko și a fiului său, Yevhen (sau Jenia), din suburbiile Kievului, reflectă această realitate.
Jenia s-a născut pe 6 martie 2022 în orașul Bucea, sub ocupație rusească. Cel mai probabil, încă nu înțelege că e război. Nu are de unde să știe despre masacrul din Bucea. Deși Ucraina a eliberat suburbiile Kievului, ofensiva rusă din estul țării înghite sat după sat, iar dronele și rachetele zboară deasupra orașelor din spatele frontului. Mama lui Jenia, Liudmila Rodcenko, are grijă ca el să poată avea o copilărie normală, deși e afectată de sirenele antiaeriene.
„Când se aude alarma antiaeriană în telefon, îmi zice: mămică, mă tem. Iar când trece, zice că a trecut. Dar cred că el nu înțelege ce se întâmplă”, a relatat femeia.
„Acești copii sunt mai sensibili. Se tem să fie separați de mamele lor pentru că probabil caută mereu protecția maternă”, a mai spus Liudmila.
În timpul ocupației rusești, Liumila Rodcenko și copiii săi se ascundeau în beci. Pe cel mai mic, pe Jenia, îl consideră un adevărat erou. Exact a doua zi după ce s-a născut, a văzut pe fereastra maternității un tanc. Și-a adus aminte atunci că bunicul tanchist a luat cu asalt Berlinul și nu s-ar fi gândit niciodată că războiul se va întoarce.
„Doamne ajută să se termine, vreau atât de mult. Vreau să aibă un viitor luminos copiii mei. Dar ce fel de educație e acum? Vin de la școală și direct în beci ori de la grădiniță. Ieri, de exemplu, copiii adormiseră, iar educatorii i-au scuturat bine, i-au trezit, i-au îmbrăcat la fuga și i-au dus în adăpost. Vor avea sănătate mintală acești copii sau liniște sufletească?”, se întreabă femeia.
Amintim că, la 31 martie 2022, orașul Bucea a fost părăsit de trupele rusești. Atunci, autoritățile ucrainene au spus că peste 300 de locuitori ai orașului au fost uciși. Au fost găsite, inclusiv, semne de crime de război ale rușilor, în special ucideri în masă ale civililor, tortură, viol și jafuri. Președintele Zelenski a descris la acea vreme masacrul drept un genocid și a cerut Curții Penale Internaționale să investigheze ce s-a întâmplat în oraș. Conducerea Federației Ruse a negat atunci implicarea armatei ruse în incident.