Internațional

Georgia renunță la negocierile de aderare și finanțarea din partea UE până în 2028

Prim-ministrul georgian, Irakli Kobahidze, a anunțat joi că țara sa îngheață până în 2028 începerea negocierilor vizând aderarea la Uniunea Europeană. Oficialul a afirmat că începerea negocierilor de aderare „este utilizată de anumiți politicieni și birocrați europeni ca un element de șantaj”, notează Reuters.

Irakli Kobahidze a mai spus că, tot până în 2028, guvernul georgian „renunță la toate ajutoarele de la Uniunea Europeană”.

Anunțul de la Tbilisi intervine după ce Parlamentul European a aprobat joi o rezoluție prin care respinge rezultatele alegerilor parlamentare din Georgia din octombrie și cere organizarea unui nou scrutin, așa cum o face și opoziția georgiană.

Irakli Kobahidze a fost confirmat joi în funcția de prim-ministru într-o ședință a parlamentului, la care au participat doar deputații proguvernamentali, în condițiile în care opoziția, care a obținut 61 de mandate, boicotează lucrările legislativului.

Georgia, țară sud-caucaziană cu 3,7 milioane de locuitori, are înscris în Constituție obiectivul aderării la UE, însă relațiile cu Bruxellesul s-au deteriorat grav în ultimele luni. UE a declarat deja că cererea de aderare a Georgiei, stat candidat, este înghețată.

Sondajele de opinie arată că aproximativ 80% dintre georgieni susțin aderarea la UE, iar drapelul blocului flutură alături de drapelul național în fața aproape tuturor clădirilor guvernamentale din țară.

Amintim că Georgia a obținut în decembrie anul trecut statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, dar procesul de integrare a fost ulterior suspendat de Comisia Europeană din cauza adoptării unor acte normative inspirate din legislație rusă, referitoare la valorile familiale și la influența străină.

Citește mai mult