Politic

Forumul Mass-Media // Dezinformarea și corupția electorală – arme periculoase împotriva democrației

Dezinformarea este una dintre cele mai mari provocări pentru democrația din Republica Moldova și nu doar. Valurile de manipulare informațională nu doar distorsionează realitatea, ci afectează stabilitatea socială și încrederea cetățenilor. Sunt câteva dintre concluziile participanților la deschiderea Forumului Mass-Media,.

„Alegerile din Moldova au fost marcate de un val de dezinformare fără precedent, menit să slăbească unitatea socială, să semene neîncredere, să dezbine și să influențeze alegerea oamenilor. Dezinformarea și corupția electorală sunt două dintre cele mai periculoase arme ale războiului hibrid purtat împotriva democrației noastre”, a declarat Maia Sandu, apreciind și rolul noilor tehnologii în amplificarea acestui fenomen.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a evidențiat că manipularea informațională pune în pericol viitorul democratic al țării. „Dezinformarea nu afectează doar politicienii, ci însuși viitorul Moldovei. Este o crimă împotriva democrației și trebuie tratată ca atare. Este o luptă pentru democrație, stabilitate și viitorul țării.”

La rândul său, ambasadoarea Regatului Unit, Fern Horine, a atras atenția asupra riscurilor asociate utilizării rețelelor sociale. „Rețelele sociale domină modul în care oamenii se informează, dar amplifică riscul dezinformării. Este crucial să găsim soluții pentru combaterea informațiilor false, fără a compromite libertatea de exprimare. Jurnalismul de calitate și transparența sunt esențiale în acest proces.”

Menționăm că alegerile din toamna acestui an, recente au scos în evidență vulnerabilitatea țării în fața dezinformării. Potrivit experților, campaniile de manipulare ar fi fost susținute de surse externe, în special de entități asociate cu Kremlinul. Acestea au răspândit mesaje false pe teme sensibile precum securitatea energetică, integrarea europeană și identitatea națională. Rețelele sociale, în special Facebook și TikTok, au fost canalele principale prin care s-au propagat aceste dezinformări.

Citește mai mult