Social

Expert: Pentru a garanta drepturile persoanelor cu dizabilități, trebuie să punem în aplicare actele normative relevante

Deși Legislativul a ratificat cele mai actuale documente internaționale privind drepturile persoanelor cu dizabilități și s-au operat schimbări majore în legislația națională, nu există acte subordonate care să pună în aplicare aceste norme, iar instituțiile de resort nu au capacitatea de a le implementa. Opinia îi aparține directorului Institutului pentru Drepturile Omului, Vanu Jereghi, și a fost exprimată în cadrul știrilor de la Moldova 1.

„Avem documente internaționale ratificate de Parlament, care sunt cele mai actuale la nivel global și pe care, ca stat, le-am adoptat. Ne-am angajat să respectăm drepturile persoanelor cu dizabilități, însă, pentru a garanta aceste drepturi și când trebuie să punem în aplicare aceste acte normative, întâmpinăm probleme majore. Pentru că nu avem acte subordonate, legi care ar pune în funcțiune aceste acte normative. Noi, pe de o parte, avem norme pe care Parlamentul le-a votat, pe de altă parte, ministerele de resort, instituțiile subordonate nu au capacități să le pună în aplicare. Nu au timp destul, nu au resurse, nu au bani sau, în anumite situații, nu există voință.”

Potrivit lui Jereghi, Legislativul ratifică documente internaționale, care sunt cele mai actuale, iar apoi se solicită partenerilor internaționali să ne ajute să implementăm aceste prevederi. „Paradoxul este că, deși am verificat actele internaționale și ne-am angajat ca stat să oferim garanții înaintea unor state cu democrații avansate, în practică există dificultăți. În aceste state, înainte de ratificare, se aduc mai întâi în practică normele naționale, iar după ce totul este pus la punct, ratifică documentul. În Republica Moldova, însă, pentru ca aceste documente să aibă un impact la nivel local e foarte mult de lucrat.”

Republica Moldova a ratificat Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, ceea ce a avut un impact pozitiv, deoarece unele dintre acestea au devenit subiecte de drept. „Până atunci, o mare parte dintre persoanele cu dizabilități, în special cele cu dizabilități mintale, erau lipsite de capacitatea de exercițiu. Legislația actuală nu prevedea astfel de norme. Existau cazuri în care persoanele se adresau instanțelor de judecată, însă cererile lor nu erau examinate, deoarece nu erau considerate subiecte de drept. Acestea nu puteau, de exemplu, să divorțeze sau să își schimbe tutorele. În prezent, astfel de cazuri nu mai există în Republica Moldova; toți sunt egali în fața legii. Am realizat schimbări majore în legislație, însă există multe aspecte importante în această convenție pentru care societatea noastră nu este încă pregătită”, explică directorul Institutului pentru Drepturile Omului.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova locuiesc aproape 170 de mii de persoane cu dizabilități, ceea ce reprezintă 6,7% din populația cu reședință obișnuită a țării. Dintre acestea, 11,4 mii sunt copii cu vârsta până la 17 ani.

În ultimii ani, țara noastră a înregistrat progrese semnificative în domeniul incluziunii persoanelor cu dizabilități prin alinierea politicilor naționale la standardele internaționale, a comunicat, pentru Moldova 1, directoarea executivă Keystone Moldova, Ludmila Malcoci. Deși au fost dezvoltate servicii sociale speciale care le permit acestora să trăiască în comunitate, lipsa serviciilor de suport este cea mai mare provocare cu care se confruntă aceste persoane în țara noastră.

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități este marcată pe 3 decembrie.

Citește mai mult