Povestea unei femei din autonomia găgăuză, care demonstrează voință și putere să depășească obstacolele vieții
În contextul Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități, Moldova 1 aduce în prim-plan o altă mostră de curaj și perseverență. Eroina de astăzi este Marianna Tihu, o activistă civică, originară din autonomia găgăuză. Deși s-a născut cu deficiențe locomotorii, femeia a reușit să-și depășească condiția, iar acum, prin intermediul blogului pe care l-a creat, își împărtășește experiența de viață cu alte persoane cu nevoi speciale. Povestea ei este despre voință și despre puterea de a depăși obstacolele, indiferent care sunt ele.
În viața Mariannei Tihu au fost multe provocări - s-a născut fără picioare, iar medicii îi dădeau puține șanse de supraviețuire. Părinții însă n-au renunțat. Dimpotrivă, au făcut totul pentru ca Marianna să trăiască.
„M-am născut prematur, la șapte luni. Sunt din satul Beșalma. Părinții mei sunt oameni simpli. Când m-am născut, potrivit regretatei mele mame, medicii nu mi-au dat șanse de supraviețuire. Felul cum arăt astăzi este rezultatul mai multor intervenții”, spune ea.
Acum femeia nu se sfiește să vorbească despre dificultățile pe care le-a avut în viață și spune că prin propriul exemplu încearcă să demonstreze că omul poate orice, dacă există voință. Administrează propriul blog și are aproape 140 de mii de urmăritori pe rețele.
„Când am creat blogul, era ceva nou pentru Găgăuzia și nu doar. Am văzut că mă urmăreau foarte multe persoane cu nevoi speciale. Primesc foarte multe mesaje, filmez video explicative, răspund la întrebări”, susține activista.
Marianna a absolvit școala și universitatea, s-a căsătorit, a născut doi copii perfect sănătoși, care acum îi sunt un adevărat sprijin. Viața părea una obișnuită, până când a rămas fără soț, care a murit într-un accident. Acesta a reușit să creeze condițiile necesare de viață pentru soția sa.
„Am ajustat totul ca să-mi fie comod, pentru că odăile erau mici, așa se construia pe atunci. Ne-am gândit cum să facem ca să îmi fie comod în viața de zi cu zi așa încât să nu am nevoie de ajutor din exterior. După nașterea copiilor a fost dificil, dar acum ei au crescut. Fiul meu are 11 ani, aduce apă, scoate gunoiul. Sabina a crescut și mă ajută”, declară Marianna.
Astăzi Marianna este implicată în activități de caritate, participă la competiții sportive din țară și străinătate, dar și la prezentări de modă ale diferitor creatori autohtoni. Ea are și un mesaj care este adresat nu doar persoanelor cu nevoi speciale, dar și celor care sunt gata să renunțe la visuri.
„Să nu renunțați niciodată, să nu vă descurajați și să știți că în viață nu este doar despre lucruri și întâmplări negative. Întotdeauna după rău vine bine. Nu renunțați, totul este în mâinile noastre, multe lucruri depind de noi”, a menționat Marianna Tihu.
Citește și: Republica Moldova înregistrează progrese în domeniul incluziunii persoanelor cu dizabilități