Moldelectrica, despre sarcinile înaintate de premierul Recean: „Suntem în discuții cu Transelectrica privind utilizarea insulelor de consum”
La începutul lunii noiembrie, Î.S. „Moldelectrica” a activat cu succes regimurile de insularizare pe 4 linii electrice de înaltă tensiune 110 kV de interconexiune cu România. În prezent, reprezentanții companiei sunt în discuții cu Transelectrica privind utilizarea insulelor de consum, cu scopul majorării capacității comerciale de import a energiei electrice din sistemul electroenergetic al României. Precizările au fost făcute după ce premierul Dorin Recean a anunțat într-o conferință de presă că a trasat niște măsuri ce trebuie îndeplinite de către operatorii pe piața energetică în contextul unei posibile crize energetice în Republica Moldova.
- Recean, despre cel mai pesimist scenariu: La anul viitor am putea avea deconectări de energie electrică de câteva ore
- SA „Energocom” respinge acuzațiile lui Victor Parlicov: Deciziile de achiziție au fost luate în conformitate cu strategiile energetice coordonate cu Ministerul Energiei
Totodată, operatorul sistemului de transport al energiei electrice al Republicii Moldova precizează că a solicitat o adresare de la OST-urile din regiunea de est a UE privind utilizarea capacității nealocate pe granițele blocului Ucraina-Moldova, în cadrul alocărilor zilnice și intra-zilnice pe granița moldo-ucraineană.
„Î.S. „Moldelectrica” este în proces de asigurare a măsurilor de intervenție în caz de necesitate pentru menținerea funcționalității infrastructurii de transport a energiei electrice, inclusiv prin colaborare cu operatorii de sistem și de transport din țările vecine”, se menționează în comunicat.
În contextul unor „posibile” riscuri de întrerupere a energiei electrice în luna ianuarie 2025, reprezentanții întreprinderii susțin că au actualizat listele de deconectări manuale și se află în plin proces de pregătire pentru activare.
Amintim că premierul Dorin Recean a anunțat că în Republica Moldova ar putea fi instituită starea de urgență în energetică începând cu data de 16 decembrie curent. Solicitarea va fi făcută la Parlament pe parcursul săptămânii viitoare. El a precizat că starea de urgență în energetică înseamnă că există riscul întreruperii livrărilor, parțiale sau totale atât a energiei electrice, cât și a gazelor naturale.