Alegerile prezidențiale din România, anulate de CCR. Ce se întâmplă mai departe
Curtea Constituțională a decis vineri în unanimitate anularea alegerilor prezidențiale, potrivit unui comunicat al CCR. Astfel, în urma acestei decizii, se anulează rezultatele din primul tur, iar alegerile prezidențiale se reiau de la zero, inclusiv programul pentru desfășurarea campaniei electorale.
- Cine conduce în continuare România? Mandatul lui Iohannis și al actualului Parlament expiră în 21 decembrie. Ce prevede Constituția
- Corespondență de la București // Alegerile prezidențiale din România se reiau de la zero. Cine va prelua interimatul funcției supreme în stat?
„În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art. 146 lit. f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele: În temeiul art. 145 lit. f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea președintelui României, desfășurat în baza HG 756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru președintele României în anul 2024 și a HG 1061/2024 privind aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea președintelui României în anul 2024", se arată în decizia CCR.
Conform deciziei CCR, Guvernul urmează să stabilească o nouă dată pentru alegerea președintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare.
Hotărârea este definitivă și general obligatorie și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Anularea alegerilor are loc pe fondul desecretizării informațiilor de la serviciile secrete, care au indicat ingerința Rusiei în alegeri.
În acest moment, votul în diasporă e în plină desfășurare.