Economic

Ministerul Energiei: Fără rezervarea capacităților de transport, regiunea transnistreană riscă să rămână fără gaze

Pentru a putea importa gaze naturale pentru consumatorii din regiunea transnistreană, capacitatea de transport pe traseul transbalcanic, în regim revers flow, trebuie rezervată cât mai urgent. Ministerul Energiei precizează că rezervările pentru luna ianuarie 2025 trebuie făcute până pe 16 decembrie 2024, ora 18:00, iar pentru ziua de 1 ianuarie 2025, până pe 31 decembrie 2024, ora 18:00. Precizăm că, începând cu 16 decembrie, va fi instituită și stare de urgență în energetică, potrivit premierului Dorin Recean.

Responsabilitatea de rezervare îi revine operatorului sistemului de transport al gazelor din Republica Moldova, VestMoldTransGaz, care va colabora cu operatorii de pe traseul transbalcanic pentru monitorizarea zilnică a rezervărilor și raportarea constantă către minister. Decizia a fost luată vineri, 6 decembrie, în cadrul unei ședințe convocată de Ministerul Energiei la care au participat reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și întreprinderile din sectorul energetic.

⁠„Au fost raportate stadiul de implementare a măsurilor conform Planului de iarnă, care prevede 45 de măsuri pentru asigurarea securității furnizării de resurse energetice în iarna acestui an, inclusiv reducerea voluntară a consumului de gaze naturale cu 15%, conform recomandărilor Uniunii Europene, dar și promovarea utilizării combustibililor alternativi”, se menționează în comunicat.

La întâlnire s-au discutat măsuri urgente pentru a asigura gaze naturale pentru consumatori, folosirea la maximum a capacităților interne pentru producerea de energie electrică și creșterea importurilor de curent electric.

Precizăm că, începând cu 1 ianuarie 2025, expiră acordul de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina, iar livrarea gazelor naturale către regiunea transnistreană rămâne incertă.

Amintim, pe 5 decembrie, prim-ministrul Dorin Recean a solicitat demisia ministrului Energiei, Victor Parlicov, a directorului interimar al „Energocom”, Victor Bînzari, și a membrului Consiliului de observatori al Moldovagaz, Sergiu Tofilat, pe care i-a acuzat de gestionarea ineficientă a achizițiilor de gaze. Cei vizați au respins acuzațiile aduse. De asemenea, Recean a cerut Agenției Proprietății Publice (APP) să numească „cât mai curând” un nou membru în Consiliul de observatori al Moldovagaz și să pună în aplicare rezultatele concursului pentru selectarea noii conduceri a Consiliului de Administrație.

Deciziile au fost criticate atât de opoziție, cât și de societatea civilă, care au cerut demiterea lui Vadim Ceban, actualul director al Moldovagaz. Într-o emisiune televizată, Recean a anunțat că Dorin Junghietu este propus pentru a-l înlocui pe Ceban, dar a subliniat că decizia finală privind menținerea sau înlocuirea acestuia va aparține noului Consiliu de observatori.

Notă: Regimul revers flow se referă la un mod specific de operare a infrastructurii de transport al gazelor naturale, în care gazele sunt transportate în sens invers față de fluxul normal. În cazul Republicii Moldova, regimul revers flow pe traseul transbalcanic permite transportul gazelor dinspre sud (Grecia, Turcia) către nord (R. Moldova, Ucraina), deși infrastructura inițială era proiectată pentru a transporta gaze din Rusia către sudul Europei.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult