Politic

Reacțiile opoziției după anunțul premierului privind noile remanieri guvernamentale și declararea stării de urgență

Anunțul premierului Dorin Recean privind instituirea stării de urgență în sectorul energetic și demiterea unor oficiali-cheie din acest domeniu a generat un val de critici din partea clasei politice de la Chișinău. Reprezentanții opoziției, atât parlamentare, cât și extraparlamentare, susțin că remanierea guvernamentală este doar „de fațadă”, menită să protejeze imaginea guvernării și să atenueze tensiunile din societate.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Socialistul Grigore Novac califică instituirea stării de urgență în domeniul energetic drept „o fentă politică” a prim-ministrului Dorin Recean. Deputatul BCS spune că șeful Guvernului ar încerca, astfel, să distragă atenția de la „propriile eșecuri” prin „demisii superficiale”, care nu rezolvă problemele oamenilor.

„Cu siguranță, pentru criza energetică în care ne-am pomenit, în mare parte responsabilitatea îi aparține premierului. Astăzi nu trebuiau aceste demisii cosmetice, dar trebuia să plece premierul, pentru că premierul Recean, în loc să împartă ziare, trebuia să se ocupe de problemele țării și nu ne pomeneam în această situație foarte grea, care, inevitabil, va duce la scumpiri în lanț. Starea de urgență mai are o menire. Ei cumva încearcă să dea peste cap acea moțiune de cenzură, este un truc impus pentru ca noi să nu putem demite guvernul”, a declarat Grigore Novac.

Instituirea stării de urgență începând cu 16 decembrie nu este altceva decât „o recunoaștere oficială a eșecului PAS”, consideră liderul Partidului Național Moldovenesc (PNM). Potrivit lui Dragoș Galbur, guvernarea a demonstrat în acest mandat că „nu este capabilă să apere interesele cetățenilor”. „Crizele de acest gen nu fac decât să slăbească Republica Moldova și să întărească influența Kremlinului, exact ceea ce actuala guvernare a promis că va combate. PNM consideră că PAS și-a epuizat complet legitimitatea”, a menționat el.

Și liderul Platformei DA a criticat remanierile anunțate astăzi de premierul țării, în special demiterea lui Sergiu Tofilat din funcția de membru al Consiliului de observatori al „Moldovagaz”. Dinu Plîngău spune că, prin această mișcare, Dorin Recean ar fi încercat „să-și transfere responsabilitatea și vinovăția de pe sine și Ceban”. „Recean și Ceban nu au greșit, ei pur și simplu au făcut-o intenționat. În loc să repare greșelile, sub „curățare” vor cădea și avertizorii de integritate ca Sergiu Tofilat, iar sub paravanul stării de urgență, nimeni nu le va mai scoate ochii pentru gazul scump și relațiile cu rușii. Îi vor da pe toți afară care au capacitatea și curajul să ne spună public despre greșelile lor”.

Liderul Mișcării Alternativa Națională (MAN), Ion Ceban, tot el primar de Chișinău, a acuzat guvernarea de „incompetență” și de „lipsă de coordonare în gestionarea crizelor”. „Faptul că cineva îi cere demisia cuiva, că nu au coordonat pe intern, că nu s-au înțeles, că instituțiile nu au vorbit între ele, denotă o dată în plus această incompetență crasă a guvernării. Și aici nu este vorba despre un ministru sau despre ”Energocom” sau orice altă instituție. Este vorba de guvernarea per ansamblu, guvernarea PAS”, a declarat Ion Ceban.

„Anterior, starea excepțională prelungită a permis unor oficiali să facă achiziții netransparente și să secretizeze volumul de achiziții. Procurorii au fost ținuți la distanță. Deși, actualul premier ne-a dat asigurări anterior că garantează menținerea tarifelor la energie pentru cetățeni, azi, acesta ne avertizează că s-ar putea să ajungem la situații excepționale”, a notat Igor Munteanu de la CUB.

Amintim că în această după-amiază premierul Dorin Recean a cerut demisia lui Victor Parlicov, a directorului general interimar al întreprinderii „Energocom”, Victor Bînzari, și a lui Sergiu Tofilat din funcția de membru al Consiliului de observatori al „Moldovagaz” și a anunțat că va cere Parlamentului să instituie stare de urgență în energetică din data de 16 decembrie curent până la depășirea situației privind alimentarea cetățenilor cu gaze naturale și pentru a depăși situația de criză și de a asigura cu energie electrică cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Prim-ministrul a invocat greșelile în gestionarea sectorului energetic, care au condus la criza actuală, totodată, a anunțat că va prelua temporar portofoliul Ministerului Energiei.

Remanierile anunțate de premierul Dorin Recean au coincis cu înaintarea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului, depusă de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor în Parlament. Deputata PAS, Doina Gherman, a criticat inițiativa opoziției, afirmând că aceasta „nu are nici idei, nici viziuni”, iar moțiunile sunt „doar un pretext pentru a arăta oamenilor că fac ceva”. Totodată, Gherman a dat asigurări că guvernarea va continua să ofere măsuri de sprijin pentru cetățeni.

„Spre deosebire de opoziție, noi venim cu măsuri concrete pentru oameni. Prin Bugetul 2025 aprobat azi în prima lectură, majorăm salariile la peste 200 de mii de angajați la stat, dar și alocăm miliarde de lei pentru a susține sute de companii din domeniul privat. Vom continua să susținem oamenii Republicii Moldova”, a declarat Doina Gherman.

Citește mai mult