Politolog român, despre anularea alegerilor prezidențiale: „Vina este a instituțiilor secrete, care mai târziu vor trebui să dea explicații”
Călin Georgescu ar putea să nu figureze pe lista viitorilor candidați la președinția României, la alegerile care vor fi reprogramate, probabil, în primăvara anului 2025. Analistul politic român, Andrei Țăranu, a explicat pentru Euronews, că, teoretic, Georgescu poate candida, dar, la modul practic, e „greu de crezut” că va fi lăsat să participe în cursa electorală, întrucât are un „trecut electoral ciudat” și ar putea să folosească aceleași metode de promovare în viitoarea campanie electorală, care ar începe în ianuarie.
- Expert: Decizia Curții Constituționale va reseta clasa politică din România
- Klaus Iohannis: Eu rămân în mandat până va fi ales un nou președinte al României
- Alegeri prezidențiale anulate în România. Elena Lasconi: „Statul român a călcat în picioare democrația”
- CCR își explică decizia: Alegerile prezidențiale au fost viciate pe toată durata desfășurării lor și în toate etapele
„Dacă documentele pe care instituțiile de forță le vor proba, în condițiile secrete, e greu de crezut că i se va permite să candideze după un trecut electoral atât de ciudat. Teoretic, în aceste momente el ar putea să candideze, iar practic, va trebui ca instituțiile statului să demonstreze că este un concurent cinstit și să poată intra în cursa electorală”, a spus politologul român.
Analistul român susține că decizia Curții Constituționale a României este corectă, iar aceasta a fost forțată de gravitatea evenimentului. Țăranu a precizat că autoritățile sunt datoare românilor cu explicații.
„Instituțiile de forță ale României ar fi trebuit să facă publice aceste documente sau măcar să le trimită Curții Constituționale înainte. Acest lucru ridică niște semne de întrebare privind funcționalitatea serviciilor secrete ale României. Fiecare instituție are niște informații care ar fi putut fi sintetizate, dacă erau puse împreună. Cred că după ce se va termina acest proces, undeva prin lunile martie-aprilie, serviciile secrete ale României vor trebui să dea niște declarații și să explice. Iar în această perioadă trebuie să fie foarte atente, pentru că toată presa scrie că la graniță există un război hibrid și pe teritoriul României, plus cu mijloace electronice. Acest lucru trebuie discutat la un nivel mai înalt, inclusiv NATO”, a spus Andrei Țăranu.
Amintim că vineri, 6 decembrie, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis în unanimitate anularea alegerilor prezidențiale. Decizia a fost luată după desecretizarea informațiilor de la serviciile secrete care au documentat imixtiunea unui „actor statal” în campania candidatului Călin Georgescu.
CCR a mai decis că procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitate, guvernul României urmând să stabilească o nouă dată. Acest lucru înseamnă că alegerile prezidențiale ale României vor fi luate de la zero, iar candidații trebuie să se înscrie din nou și să treacă prin procesul de validare al Biroului Electoral Central al României.
După decizia CCR, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va rămâne în mandat până când va fi ales noul președinte. Liderul de la Cotroceni a mai spus că viitorul guvern al României va fi numit după constituirea noului Parlament.
Elena Lasconi, lidera USR care se calificase în turul I, va candida din nou, a anunțat partidul său.