Politic

Profesor la Oxford: „România trebuie să ia exemplul R.Moldova de apărare în fața unui război hibrid”

România are o muncă grea, să readucă încrederea cetățenilor în procesul democratic, iar Bucureștiul ar trebui să ia exemplul Republicii Moldova de apărare în fața unui război hibrid. Astfel a comentat anularea alegerilor prezidențiale din România profesorul de științe politice la Universitatea Oxford, Corneliu Bjola, într-un interviu la Moldova 1.

Instituțiile statului român s-au dovedit a fi foarte vulnerabile. Înainte se discuta despre faptul că România protejează Moldova, iată că Moldova a rezistat foarte bine acum o lună de zile și cred că toate instituțiile de la București ar trebui să ia creionul în mână și să-și noteze cum să te aperi în fața unui război hibrid. Moldova trebuie să învețe România, nu invers. Ce s-a întâmplat în momentul de față este că instituțiile au reacționat lent, dar pe bază de noi informații. De asta se explică această bâlbă (…)”, a menționat Corneliu Bjola.

Potrivit profesorului Corneliu Bjola, a fost un „asalt hibrid” asupra României. Scopul urmărit a fost „decuplarea de la structurile sale transatlantice”, cu consecințe „extraordinare” pentru Ucraina, pentru Republica Moldova, inclusiv pentru România.

Acesta este scopul Rusiei, așa a fost și la alegerile din SUA în 2016 și întotdeauna se intervine ca oamenii într-adevăr să nu aibă încredere în rezultatele procesului democratic. O astfel de lovitură nu poate fi făcută peste noapte, iar asta înseamnă o reformă de substanță a serviciilor de securitate, o reformă de substanță a clasei politice, că de aici a plecat totul. Și dacă politicienii români nu înțeleg acest lucru, peste câțiva ani se vor confrunta cu un uragan probabil și mai mare. Este un moment de răscruce pentru România, trebuie să înțeleagă mesajul și lecțiile care sunt legate nu numai de atacul hibrid și cum să se apere mai bine, dar în același timp să repare țesutul și încrederea în sistemul democratic al României”, a spus profesorul Corneliu Bjola.

Amintim că vineri, 6 decembrie, Curtea Constituțională a României a decis în unanimitate anularea alegerilor prezidențiale. Decizia a fost luată după desecretizarea informațiilor de la serviciile secrete care au documentat imixtiunea unui „actor statal” în campania candidatului Călin Georgescu. CCR a mai decis că procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul României urmând să stabilească o nouă dată. Acest lucru înseamnă că alegerile prezidențiale ale României vor fi luate de la zero, iar candidații trebuie să se înscrie din nou și să treacă prin procesul de validare al Biroului Electoral Central al României.

După decizia CCR, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va rămâne în mandat până când va fi ales noul președinte. Liderul de la Cotroceni a mai spus că viitorul guvern al României va fi numit după constituirea noului Parlament.

Citește și: Politolog român, despre anularea alegerilor prezidențiale: „Vina este a instituțiilor secrete, care mai târziu vor trebui să dea explicații”

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult