Politolog român: Rusia ar putea încerca să influențeze alegerile parlamentare din R. Moldova, folosind tactici testate în România
Relațiile dintre Republica Moldova și România vor rămâne stabile, în pofida deciziei Curții Constituționale de la București din 6 decembrie, care a anulat rezultatele alegerilor prezidențiale din România, consideră politologul român Cristian Pîrvulescu. Expertul a avertizat, în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova, că Rusia ar putea încerca să influențeze viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova, utilizând tactici similare celor aplicate, dar fără succes, în scrutinul prezidențial din România.
- Expert: Decizia Curții Constituționale va reseta clasa politică din România
- Klaus Iohannis: Eu rămân în mandat până va fi ales un nou președinte al României
- Alegeri prezidențiale anulate în România. Elena Lasconi: „Statul român a călcat în picioare democrația”
- CCR își explică decizia: Alegerile prezidențiale au fost viciate pe toată durata desfășurării lor și în toate etapele
„Cu siguranță, cei care au încercat această lovitură de stat electorală, ca și în Republica Moldova, o vor încerca încă o dată, într-o altă formă. O vor folosi și la dumneavoastră pentru alegerile parlamentare, trebuie să urmărim împreună cu atenție. Relațiile cu Republica Moldova vor rămâne în următoarele luni aceleași. România va sprijini Moldova. Când spun asta, vorbesc și despre Uniunea Europeană în integralitatea ei. Există un risc important”, susține politologul.
Expertul român a spus că noile alegeri prezidențiale de peste Prut ar putea avea loc anul viitor, în luna februarie sau martie, după numirea noului Guvern român. Potrivit lui, recentele evenimente politice din România au demonstrat necesitatea ca instituțiile statului să trateze cu seriozitate războiul hibrid și ascensiunea extremei drepte.
„Următorul Guvern va fi legitim și se va întruni înainte de Crăciun, dacă acordurile de coaliție vor funcționa. Astfel, între Crăciun și Anul Nou s-ar putea stabili data alegerilor, care ar trebui să fie cam în 60 de zile de la data publicării hotărârii de Guvern în Monitorul oficial. În acest caz, procesul electoral se reia de la capăt. Toate elementele prevăzute de lege vor fi luate în vedere, iar de această dată controlul rețelelor sociale va fi mult mai eficient atât în România, cât și la nivelul Uniunii Europene”.
Următoarele alegeri prezidențiale vor aduce în fruntea statului român un proeuropean și susținător al cursului european al Republicii Moldova, a declarat, pe de altă parte, doctorul habilitat în științe istorice, Anatol Petrencu.
„Ceea ce s-a întâmplat a fost un stres pentru clasa politică românească. Cred că lumea și alegătorii o să-și dea seama de primejdia care o paște pe Republica Moldova și România. Eu cred că o să depășim aceste momente și Republica Moldova va continua acest parcurs european. Ceea ce ne îngrijorează sunt alegerile parlamentare viitoare, aici se va da bătălia cea mare. Republica Moldova este parlamentară, așa că important este cine va conduce și cine va forma Guvernul viitor în Republica Moldova. Trebuie se ne mobilizăm de pe acum”, susține Anatol Petrencu.
Amintim că vineri, 6 decembrie, Curtea Constituțională a României a decis în unanimitate anularea alegerilor prezidențiale. Decizia a fost luată după desecretizarea informațiilor de la serviciile secrete care au documentat imixtiunea unui „actor statal” în campania candidatului Călin Georgescu. CCR a mai decis că procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul României urmând să stabilească o nouă dată. Acest lucru înseamnă că alegerile prezidențiale ale României vor fi luate de la zero, iar candidații trebuie să se înscrie din nou și să treacă prin procesul de validare al Biroului Electoral Central al României.
După decizia CCR, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va rămâne în mandat până când va fi ales noul președinte. Liderul de la Cotroceni a mai spus că viitorul guvern al României va fi numit după constituirea noului Parlament.