Alegeri

Fost oficial român: „Suntem datori să oferim românilor un președinte proeuropean”

Deși pe durata alegerilor prezidențiale anulate România a fost ținta unor acțiuni hibride agresive din partea Rusiei, se fac presiuni asupra instituțiilor de resort pentru a le anihila. Fostul ministru Răzvan Cotovelea a declarat, în cadrul emisiunii „În Context”, că pentru România „este obligatoriu să existe o coaliție politică și un președinte proeuropean, pro-NATO, care să mențină acest parcurs”.

„Dacă ne uităm la ceea ce spun procurorii, situația putea deveni extrem de periculoasă. Să ai liste cu politicieni din partide democratice – de la stânga, dreapta sau centru – care trebuie amenințați, și jurnaliști care trebuie reduși la tăcere… Nu mai vorbim de o democrație aici. Așa ceva se întâlnește în state precum Belarus și altele care se comportă în acest fel. Călin Georgescu a fost pe locul nouă în lume în precampanie la popularitate pe TikTok. O asemenea campanie a costat milioane de euro. Nu se putea ca Georgescu să declare zero cheltuieli. E clar că sunt lucruri necurate.”

Expertul anticipează formarea unei coaliții și un candidat pro-Vest pentru funcția de șef de stat. „Ar fi ideal să vedem o coaliție formată din Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal și Uniunea Salvați România. Evident, trebuie să invităm și Uniunea Democrată a Maghiarilor din România la acest guvern de coaliție națională. De asemenea, liderii politici vor decide cine va fi primul-ministru, iar decizia va respecta Constituția, urmând a fi prezentată președintelui. Probabil că va exista o discuție aprinsă, indiferent de decizia finală: fie va fi un candidat ori doi, dar este obligatoriu ca această coaliție proeuropeană să existe. Și să se explice poporului român de ce trebuie să se continue această direcție.”

Răzvan Cotovelea consideră că România trebuie să își mențină vectorul de politică externă. „Sigur, Parlamentul este important, constituțional vorbind, președintele nu deține toată puterea în România, dar este vorba și de reprezentare. Am avut foarte mulți președinți care au lucrat pentru binele României, iar noi suntem datori să oferim în continuare românilor un președinte proeuropean, pro-NATO, care să mențină acest parcurs.”

Amintim că, vineri, Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidențiale în urma unui număr mare de noi solicitări de anulare a alegerilor prezidențiale bazate pe documentele desecretizate de CSAT, conform cărora campania candidatului Călin Georgescu a fost rezultatul unei manipulări orchestrate din afara țării. [Sâmbătă, în mai multe orașe din România au avut loc percheziții în legătură cu presupusa finanțare a campaniei online a candidatului independent Călin Georgescu] (https://moldova1.md/p/40358/romania-perchezitii-la-un-finantator-al-campaniei-lui-calin-georgescu). Cercetările au vizat infracțiuni privind coruperea alegătorilor, spălarea banilor, fals informatic, precum și interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob.

Procesele electorale, dar și clasa politică din România, vor fi relansate, având în vedere imixtiunile externe și votul de protest venit din partea cetățenilor, care indică faptul că societatea românească are nevoie de lideri noi, constată expertul român în relații internaționale, Dorin Popescu.

Deși mandatul președintelui român Klaus Iohannis expiră în data de 21 decembrie, șeful statului român a anunțat, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni, că rămâne în mandat până va fi ales noul președinte, iar între timp va fi constituit noul Parlament și va fi numit noul Guvern.

Anularea alegerilor prezidențiale din România a generat mai multe reacții internaționale. Statele Unite ale Americii au precizat că „își reafirmă încrederea în instituțiile și procesele democratice din România”. Totodată, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat într-o postare pe X că „poporul român este cel care trebuie să decidă ce este mai bine pentru țara sa, fără interferențe străine”.

Citește mai mult