Social

Recomandările IGSU privind instalarea și decorarea pomului de Crăciun, pentru a evita incidentele

În preajma sărbătorilor de iarnă, cetățenii sunt îndemnați să fie precauți atunci când instalează bradul de Crăciun. Indiferent dacă acesta este natural sau artificial, există riscul producerii unor incendii, în cazul în care instalațiile luminoase sunt defecte. Pentru cei care aleg un brad natural, este recomandat ca acesta să fie instalat cât mai aproape de sărbători, acesta fiind încă proaspăt, riscul de aprindere este mult mai mic, a declarat la Moldova 1, Liliana Pușcașu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

„Pomul natural se usucă mult mai repede în casă, având o temperatură care depășește 23-25 de grade. Dacă noi îl instalăm în primele zile ale lunii decembrie ne dăm seama că deja spre sfârșitul acestei luni pomul va fi mult mai periculos, în cazul în care va fi o sursă de aprindere, pentru că acele care vor fi deja uscate ar putea cu ușurință să ia foc. Noi am făcut un test prin care am demonstrat cât de repede se aprinde un pom de Crăciun în cazul în care instalațiile electrice amplasate pe el nu au fost corespunzătoare și au dus la un incendiu”, a afirmat Liliana Pușcașu.

De asemenea, și în cazul pomilor artificiali există riscuri nu doar de incendiu, dar poate afecta și sănătatea, din cauza substanțelor cancerigene și toxice pe care le conține. În acest sens, Liliana Pușcașu recomandă ca pomul de Crăciun să fie cumpărat din locuri autorizate, și neapărat să conțină un certificat de producere. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că ghirlandele nu sunt defecte și nu sunt conectate la priză unde se alimentează mai multă tehnică.

„Și pomul natural și cel artificial trebuie instalat pe un suport metalic, asta este absolut obligator, mai mult, crengile acestora nu trebuie să atingă tavanul casei, asta reprezintă o distanță de siguranță în cazul în care ar putea să se întâmple o situație de risc. Trebuie să fim atenți de unde cumpărăm, vânzătorul ne poate oferi un certificat care demonstrează că acest pom nu este toxic și să nu fie inflamabil”, a subliniat ofițera de presă de la IGS.

Menționăm că în acest an, pepinierele Agenției „Moldsilva” au scos în vânzare peste 46 mii de brazi. Tradițional, pomii de Crăciun reprezintă speciile molid – 38 221 de exemplare, pin 7 863 de exemplare și brazi - 100 de exemplare.

Citește mai mult