Social

Republica Moldova a primit trei ambulanțe de terapie intensivă mobilă pentru nou-născuți

Trei ambulanțe complet echipate cu dispozitive medicale performante de terapie intensivă mobilă, ce permit transportarea nou-născuților în stare critică, au fost donate Serviciului Național Consultativ și Transfer Interspitalicesc. Autosanitarele sunt dotate cu un sistem de alimentare autonom, care garantează operativitatea neîntreruptă. De asemenea, două spitale au fost dotate cu echipamente moderne pentru instruirea personalului medical în domeniul ginecologiei.

Ambulanțele sunt dotate cu incubatoare de transport, ventilatoare pentru respirație artificială neonatală și monitoare pentru măsurarea funcțiilor vitale.

Copilul nou-născut, dacă este nevoie de transportat, se plasează în acest incubator, se creează condiții, dacă este nevoie de ventilator, suport, medicul prin intermediul aparatajului, pune o temperatură constantă și cu monitorizare se plasează în ambulanță. Copiii dacă se nasc în raioane și sunt probleme de sănătate, și au nevoie de tratament, se aduc în siguranță în aceste ambulanțe”, a spus Victor Corciu, șef al Serviciului Național Consultativ și Transfer Interspitalicesc.

Facebook: Ministerul Sănătății
Sursa: Facebook: Ministerul Sănătății

Autosanitarele sunt de tip C, adică reanimobile dotate la cel mai înalt nivel, iar costul acestora este de opt milioane de lei.

Doar în ultimii doi ani am pus la dispoziție echipelor de personal medical 206 ambulanțe de tip A, B și C. Acest număr a fost astăzi suplinit cu încă trei și putem să raportăm că avem deja 209 ambulanțe cu un cost total de 268 de milioane de lei”, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Ambulanțele au fost donate de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație cu sprijinul financiar al Guvernului SUA.

Aceste ambulanțe reprezintă angajamentul continuu al Guvernului Statelor Unite de a sprijini eforturile Republicii Moldova pentru a asigura îngrijiri de calitate accesibile pentru toți, inclusiv pentru refugiații din Ucraina”, a spus Kevin Covert, reprezentant al Ambasadei SUA.

Tot joi, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească și Spitalul Clinic Bălți au primit mai multe echipamente de instruire sub formă de manechine anatomice. Cu ajutorul acestora, cadrele medicale își vor consolida capacitatea de acordare a asistenței în domeniul obstetricii și ginecologiei.

El e performant, pentru că are și mecanismul de a împinge copilașul, și pentru a simula acest proces. Cu ajutorul acestui manechin putem simula asistența medicală urgentă în timpul nașterii, în acordarea ajutorului și în timpul sarcinii. Acest manechin simulează sarcina, putem asculta ritmurile copilului”, a precizat Leonte Macarov, reprezentant al Centrului de instruire CNAMUP.

În 2023, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a oferit asistență în peste 740 de mii de cazuri, gestionând în medie până la două mii de urgențe zilnic.

Citește mai mult