Social

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe stil vechi pe Sfântul Andrei. Tradiții și obiceiuri păstrate în această zi

Astăzi, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe stil vechi pe Sfântul Andrei. În tradiția populară se spune că această zi marchează începutul sezonului sărbătorilor de iarnă, care va continua cu Sfântul Nicolae și se va încheia de Bobotează.

Cine a fost Sfântul Apostol Andrei

Potrivit tradiției creștine, Sfântul Andrei este unul dintre cei doisprezece Apostoli, care a fost ales de însuși Mântuitorul ca să predice Evanghelia. Fiul unui pescar din Betsaida, localitate situată pe malul Lacului Genezaret, Andrei, împreună cu fratele său Petru, a fost un ucenic al lui Ioan Botezătorul.

Fiind cel mai vârstnic dintre Apostoli, Sfântul Andrei se bucură de o cinstire deosebită pe teritoriul neamului românesc. După Înălțarea Domnului, Andrei a mers să predice Evanghelia, iar atunci când apostolii au tras la sorți, lui i-au revenit ținuturile din jurul Mării Negre și Mării Marmara, teritorii pe care în prezent se află Turcia, România și Bulgaria.

Sfântul Apostol Andrei este cel care a propovăduit creștinismul anume pe teritoriile geto-dacice. De aceea, Sfântul Andrei este considerat încreștinătorul și ocrotitorul neamului românesc. În acest sens, există numeroase mărturii, precum Peștera Sfântului Apostol Andrei, Izvorul Sfântului Apostol Andrei, colinde și cântece populare și multe alte dovezi.

Numele Andrei vine din greacă și înseamnă bărbăție, curaj, voință și neînfricare. În această zi, își sărbătoresc onomastica toți acei care poartă numele Andrei sau derivate din acesta.

Tradiții și superstiții de Sfântul Andrei

Tradiția spune că fetele nemăritate își pot visa, în noaptea de Sfântul Andrei, bărbatul ursit, scrie observatornews.ro.

Pentru a ne feri de duhurile rele, în noaptea Sfântului Andrei usturoiul nu trebuie să lipsească din nicio casă. Din străbuni, oamenii păstrează tradiția și ung ferestrele și porțile cu usturoi. În noaptea de Sfântul Andrei se spune că spiritele morților bântuie prin locurile în care au trăit, iar fetele de măritat își văd ursitul în vis.

De Sfântul Andrei, femeile întorc oalele cu gura în jos sau scot din soba cenușa caldă pentru ca strigoii să nu se adăpostească la căldura sau împrăștie prin curte bucăți de pâine pe care strigoii să le mănânce și să nu mai intre în casă.

Citește mai mult