Fostul ambasador și semnatar al Declarației de Independență, Gheorghe Hioară, a încetat din viață
Fost ambasador, deputat în Parlament și unul dintre semnatarii Declarației de Independență a Republicii Moldova, Gheorghe Hioară, a încetat din viață la vârsta de 76 de ani.
Despre trecerea sa în neființă a anunțat duminică, 15 decembrie, Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău. „Va rămâne în memoria noastră ca un apărător și promotor înflăcărat al valorilor fundamentale ale omului, al independenței și suveranității Republicii Moldova. În aceste momente de grea încercare, adresăm sincere condoleanțe familiei îndurerate și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit”, se menționează în postarea Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău.
Juristul și politicianul Alexandru Arseni a fost studentul lui Gheorghe Hioară la facultate și mai apoi i-a fost coleg în Primul Parlament. Lecțiile pe care le-a învățat de la profesorul său au rămas aproape de el până în prezent.
„Mi-a fost profesor, mie și tuturor colegilor din promoția 82, și după aceea. Un om al cuvântului, al faptei unite într-o persoană. Un sportiv de performanță, adică om disciplinat, om ordonat, toate ce își asuma asupra lui le îndeplinea cu acuratețe”, a spus Alexandru Arseni.
În calitate de deputat, de jurist și diplomat, Gheorghe Hioară a contribuit la stabilirea principiilor de funcționare a statului de drept și la dezvoltarea relațiilor internaționale ale Republicii Moldova.
„A stabilit aceste relații diplomatice, totodată a deschis relațiile economice, foarte importat în diplomație. Și până în prezent sunt stabilite și funcționează foarte multe domenii în economie grație activității domnului profesor”, a adăugat Alexandru Arseni.
Un bun specialist în domeniul dreptului, un om al poporului care știa de ce are nevoie țara, așa și-l amintește pe Gheorghe Hioară Alecu Reniță, un alt deputat din Primul Parlament al Republicii Moldova.
„L-am cunoscut pe Gheorghe Hioară în Primul Parlament. Mi-a lăsat impresia unui bun specialist în domeniul dreptului, atunci aveam nevoie de ajutorul lor, fiindcă erau necesare un șir de legi. Avea înțelegerea că trebuia să ne despărțim cât mai rapid de uniunea sovietică, pentru a putea supraviețui în condițiile colapsului imperiului sovietic. De aceea l-am prețuit foarte mult”, afirmă Alecu Reniță.
Consiliul de Administrare al Asociației „Parlamentul 90” a precizat că Gheorghe Hioară a decedat duminică dimineață, după ce a pierdut lupta cu o boală incurabilă.
Gheorghe Hioară a deținut funcțiile de ambasador al Republicii Moldova în Bulgaria, în anii 1998–2003 și în Belarus - 2010-2017.
Pe durata ambelor mandate, Gheorghe Hioară a contribuit substanțial la consolidarea și promovarea relațiilor multidimensionale moldo-bulgare și, respectiv, moldo-belaruse, a promovat cu perseverență imaginea țării noastre peste hotare și a reprezentat cu demnitate și profesionalism interesele Republicii Moldova, în serviciul căreia s-a aflat întreaga sa viață.