Gazprom s-a plâns de lipsa banilor și a cerut creșterea prețului la gaze pentru ruși
Prețurile actuale la gaze în interiorul Rusiei nu acoperă nevoile de resurse ale Gazprom. Acest lucru a fost declarat joi la o reuniune a Consiliului de experți al Dumei de Stat de către Alexei Saharov, șeful departamentului bloc strategic al corporației de stat. Potrivit acestuia, costul gazului pentru consumatorii ruși ar trebui majorat la un nivel care să permită Gazprom să realizeze gazificarea regiunilor și proiectele de investiții, relatează publicația The Moscow Times.
„Nivelul actual al prețurilor angro reglementate pentru gaz nu asigură formarea resurselor financiare în cantități suficiente pentru efectuarea investițiilor de capital necesare în întreținerea și dezvoltarea infrastructurii de gaz în interesul consumatorilor ruși, ceea ce nu poate decât să afecteze fiabilitatea aprovizionării cu gaz pe termen lung”, a declarat Saharov, citat de Interfax.
Potrivit reprezentantului Gazprom, este necesară, de asemenea, triplarea tarifelor de transport al gazelor pentru producătorii independenți, deoarece concernul pompează în prezent gazul în pierdere. Tariful, înghețat din 2015, este de 62,5 ruble pe mia de metri cubi pe 100 km, în timp ce costurile companiei sunt de 109 ruble. Prețul de care are nevoie Gazprom este de 170 de ruble, a declarat Saharov.
După începerea războiului, guvernul rus a efectuat deja o indexare record a tarifelor la gaze pentru cetățeni timp de peste 10 ani. Anul trecut, prețul la gaze a crescut cu 11,2%, în 2022 - cu 3% în timpul verii și cu 8,5% în decembrie. De la 1 iulie 2025, este planificată o nouă indexare, de 10,2%, după care creșterea cumulată a prețurilor la gaze va fi de 37%, de la începutul invaziei din Ucraina, menționează The Moscow Times. În 2025, costul gazelor pentru companiile de electricitate și locuințe și utilități va crește și mai puternic - cu 21,3%. Potrivit estimărilor BKS, acest lucru va aduce Gazprom 33 de miliarde de ruble de venituri suplimentare. Banii sunt extrem de necesari pentru companie, care și-a pierdut piața europeană cheie și în 2023 a suportat o pierdere netă de 629 de miliarde de ruble conform Standardelor Internaționale de Raportare Financiară (IFRS), încheind anul pe minus pentru prima dată din 1999. Gazprom a revenit la profit conform IFRS în 2024 - a obținut 989 de miliarde de ruble în perioada ianuarie-septembrie. Cu toate acestea, activitatea sa în domeniul gazelor a rămas profund neprofitabilă: în prima jumătate a anului, pierderile au totalizat 480,6 miliarde de ruble, conform rapoartelor oficiale.
Încetarea tranzitului de gaze prin Ucraina de la 1 ianuarie 2025 va priva Gazprom de venituri anuale suplimentare de aproximativ 6 miliarde de dolari, potrivit analistului BCS Ronald Smith. Ruta ucraineană, care a fost lansată în urmă cu o jumătate de secol și a devenit primul canal de export de gaze din URSS către Europa, a transportat aproximativ 12-15 miliarde de metri cubi de gaze din Rusia pe an de la începutul războiului. Principalii consumatori de gaz de-a lungul acestei linii au fost Slovacia, Austria și Republica Cehă, precum și Ucraina însăși, care a primit gaz invers de la UE, notează The Moscow Times.