Social

Grădinița din Geamăna, pregătită de criza energetică datorită unui cazan ce funcționează pe bază de biomasă

Grădinița din comuna Geamăna, raionul Anenii Noi, a economisit 70 la sută din cheltuielile pentru încălzire datorită unui sistem inovator bazat pe biomasă. Astfel, datorită unui cazan instalat în instituție, au putut fi valorificate resursele regenerabile locale, dar și să fie promovată autonomia termică și sustenabilă a comunității.

Potrivit autorităților locale, până la implementarea acestui proiect, o bună parte din banii din bugetul local destinați pentru dezvoltarea grădiniței erau cheltuiți pentru încălzirea instituției pe timp de iarnă. Acum, cei peste 160 de copii care frecventează grădinița, angajații și educatorii, se bucură zilnic de condiții termice mult mai bune, fără grija facturilor exagerate.

„Am decis la un moment dat că trebuie să fim autonomi. Reieșind din faptul că avem multă masă biologică în jurul localității - păduri, livezi, am cumpărat un cazan pe biomasă. Încălzim grădinița cu acest cazan pe biomasă. Rezultatul este că nu mai cumpărăm gaz", a spus primarul satului Geamăna, Eduard Sturza.

„Dacă e mai frig, adăugăm, dacă e mai cald, micșorăm din consum. Totul se ghidează de la panoul de informații, se setează temperatura, absolut toate funcțiile. Grădinița este dotată pe cazane, atât pe biomasă, cât și pe gaze, în caz că se întâmplă se poate de trecut și la cazane pe gaz”, a specificat operatorul de cazane, Vitalie Pașcan.

Mai mult, autoritățile locale au accesat și alte proiecte prin intermediul cărora au procurat utilajul pentru pregătirea biomasei, iar în curând planifică să planteze patru hectare de salcie energetică drept sursă stabilă de combustibil ecologic.

„Avem niște condiții foarte bune, chiar și pe timp rece, este cald, este bine și confortabil, pe timp de iarnă copiii des vin cu malete scurte pentru că în grupe într-adevăr este cald. Economiile sunt vizibile”, a declarat directoarea grădiniței, Cristina Jizdan.

Proiectul a fost câștigător în competiția Moldova Eco Energetică 2024, organizată de Centrul Național pentru Energie Durabilă, la categoria „Cel mai bun proiect în domeniul energiei termice regenerabile în clădirile publice".

Citește mai mult