Produce energie electrică folosind centrale fotovoltaice și eoliene. Povestea lui Veaceslav Moldovan
Producția de energie verde capătă tot mai mult teren în țara noastră. Veaceslav Moldovan este unul dintre fondatorii unei companii care produce energie electrică folosind centrale fotovoltaice și eoliene. În prezent, aceasta are o capacitate instalată de producție a energiei ce constituie o treime din cea totală, care în acest an a depășit 520 de megawatt.
Domeniul energiei regenerabile are un potențial de creștere foarte mare în țara noastră, ne-a declarat producătorul de energie verde, Veaceslav Moldovan. Potrivit lui, puterea instalată de producere a energiei verzi a companiei pe care o reprezintă constituie 165 de megawatt, dintre care 125 de megawați sunt energie eoliană, iar restul energie solară.
„Ce pot spune despre eoliene? Ele cu adevărat arată dinamica grupului nostru de echilibrare. În 2 ani au crescut, s-au dublat, s-au triplat și din ceea ce cunosc la momentul de față, este o perspectivă că până în aprilie anului 2025 noi să avem adițional doar pe partea energiei eoliene, încă instalate peste 30 de megawatt de putere, anume a tehnologiei eoliene”, susține bărbatul.
Totodată, Veaceslav Moldovan a precizat că, în perioada 2022-2024, au fost instalate cele mai multe centrale electrice din surse regenerabile. Acesta a mai specificat că progrese semnificative sunt înregistrate în domeniul instalațiilor fotovoltaice.
„Este un element de disproporționalitate între tehnologii. Energia electrică mai regenerabilă este diferită. Este cea de biogaz, este cea de iuliană, este cea solară. Cei ce am văzut în cifrele prezentate în raportul CNED, am văzut un declin foarte mare în partea energiei solare. Cei ce a să facă o provocare nouă sau creează o provocare nouă pentru operatori de sistem, așa nume, pentru întreprinderi de stat în modul electric, ar trebui să fie analizate din punct de vedere sistemic, nu doar la nivel de operatori de sistem, dar chiar și de cei care răspund de politice a statului, între cei ca sistemul electroenergetic național să fie nu doar verde, dar și eficient și sustenabil”, a afirmat Veaceslav Moldovan.
Energia produsă de companie este comercializată atât în țară, cât și peste hotare. Ei sunt printre primii care au început să exporte energie verde la prețuri mai avantajoase decât pe piața internă.
Republica Moldova s-a angajat să crească ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile la minim 30% din consumul de energie electrică până în anul 2030. În prezent, regenerabilele au înregistrat o cotă de 14% față de 10,5% în 2023.
Autor: Olga Mînzat