Politic

Vin cu alte ocazii pe malul drept, dar la reuniuni „sunt în pericol” – Chișinăul reacționează la refuzul Tiraspolului

Deși reprezentanții politici de la Tiraspol invocă teama de pericol ca motiv pentru a nu participa la reuniunile de la Chișinău, aceleași persoane circulă liber pe malul drept al Nistrului în diverse ocazii, fapt care ridică semne de întrebare, potrivit vicepremierului pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Declarațiile au fost făcute după refuzul Tiraspolului de a participa la întâlnirile de lucru destinate acordării ajutoarelor umanitare pentru locuitorii din regiune.

„Din păcate, refuzul categoric al Domnului Ignatiev de a da curs propunerii noastre, a anulat această posibilitate. O constatăm cu regret, dar și cu nedumerire. Regretul este pentru că sute de mii de cetățeni care așteptau această întâlnire și rezultatul ei, oameni care se află în dificultate în toate localitățile de pe malul stâng al Nistrului și din municipiul Bender, rămân și mai departe fără niciun sprijin substanțial, folosiți ca scut uman pentru regimul separatist, care servește interese străine”, a declarat Serebrian. Oficialul a specificat că nedumerirea reiese din faptul că, deși Chișinăul a oferit în mod public sprijin umanitar și soluții pentru criza din regiunea transnistreană, Tiraspolul nu a cerut ajutor oficial, preferând să susțină în mod repetat și nefondat că nu primește sprijin. „Este o atitudine genocidară a celor de la Tiraspol, ceea ce fac acum cu acești oameni, pe care îi țin prizonieri,” a spus Serebrian.

Vicepremierul a explicat că, deși Tiraspolul afirmă că se află în pericol și refuză să participe la întâlnirile de la Chișinău, aceleași persoane au circulat fără probleme pe malul drept al Nistrului. „Practic, toate reuniunile și grupurile de lucru s-au desfășurat, în ultima vreme, la Bender sau într-un format restrâns, invocându-se un pretext fals. În același timp, aceleași persoane au trecut în mod privat pe malul drept al Nistrului, iar acest lucru poate fi demonstrat", a mai spus Serebrian.

„Regret public faptul că am mers în întâmpinarea acestei solicitări a Tiraspolului și am acceptat condițiile lor, deși nu există niciun pericol. Tiraspolul poate veni la Chișinău pentru reuniuni, și îi așteptăm în continuare. Nu vom mai aplica aceleași soluții din 2023-2024”, a declarat vicepremierul.

Potrivit Biroului politici de reintegrare, Tiraspolul a respins propunerea Chișinăului de a organiza o reuniune a reprezentanților politici din procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, în care urmau să fie discutate ajutoarele umanitare pentru regiunea transnistreană și soluții pentru criza energetică și socială. Chișinăul a propus chiar desfășurarea întâlnirii prin videoconferință, dar și această variantă a fost refuzată.


Amintim, concernul rus Gazprom a sistat livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie, ca urmare, situația a generat deconectări masive de la gaze, apă caldă și energie termică, în majoritatea localităților.

Experții sugerează că actuala criză energetică și socială din stânga Nistrului a fost creată artificial de Federația Rusă, ca parte a unei strategii mai ample de a destabiliza Republica Moldova înaintea alegerilor parlamentare din acest an. Această situație ar putea fi utilizată pentru a obține capital politic, opoziția având șanse să se prezinte drept „salvatori” în fața electoratului.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult