Guvernul Recean a obținut votul de încredere al Parlamentului
Guvernul lui Dorin Recean a fost susținut cu votul a 62 de deputați PAS. Opoziția parlamentară a criticat programul și noua componență a Guvernului, menționând că e nevoie de o resetare ce poate fi făcută doar după alegeri parlamentare anticipate.
Noul guvern, potrivit lui Dorin Recean își va concentra eforturile pe asigurarea securității și menținerea păcii și stabilității în țară, creșterea economică și integrarea europeană a Republicii Moldova.
„Prioritatea mea e să introducem eficiență și ordine în instituțiile guvernamentale. Cetățenii și mediul de afaceri să se simtă confortabil. Este importantă dezvoltarea economică, ea stă la baza tuturor necesităților pe care trebuie să le acoperim în sfera educației, medicinei, onorarea obligației noastre pentru cei care au lucrat și azi trebuie să le plătim pensii și alocații sociale. Guvernul pe care intenționez să îl conduc se va concentra pe dezvoltarea economică. Trebuie să punem la dispoziție agenților economici suficiente resurse pentru ca ei să crească productivitatea”, a declarat Dorin Recean de la tribuna centrală a Parlamentului.
Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au blocat tribuna principală a Parlamentului în semn de protest că a fost limitat numărul vorbitorilor pentru luările de cuvânt și au declarat că au fost încălcate procedurile de desemnare și învestire a Guvernului Recean. Deputatul socialist Vlad Bătrîncea a anunțat că BCS va sesiza Curtea Constituțională. Opoziția parlamentară a continuat să insiste pe alegeri parlamentare anticipate.
„Se propune un nou conducător la Guvern dar cu aceeași miniștri. Ce trebuie să înțeleagă cetățenii? Această guvernare a eșuat și avem nevoie de o resetare, doar că această resetare este posibilă în cazul alegerilor parlamentare anticipate”, a declarat deputatul BCS, Vasile Bolea.
Noul Guvern condus de Dorin Recean a primit votul de încredere pe fundalul nemulțumirii exprimate de opoziție. Deputații din Partidul Șor au boicotat ședința de astăzi a Parlamentului.
Prim-ministrul și miniștrii desemnați sunt așteptați la Președinție pentru depunerea jurământului de învestire în fața președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Potrivit legii, noul guvern începe să-și exercite atribuțiile din ziua depunerii jurământului în fața șefului statului.