Florile artificiale – între obicei și poluare. Ce spun oamenii din Bălți
În ultimele săptămâni, în Republica Moldova au avut loc dezbateri aprinse privind interzicerea utilizării coroanelor funerare și a florilor de plastic. Reprezentanții Ministerului Mediului atrag atenția că aceste produse se descompun extrem de greu, poluează solul și apele și reprezintă un pericol major pentru sănătatea oamenilor și a mediului.
Opiniile locuitorilor municipiului Bălți sunt însă împărțite. Unii spun că nu văd o problemă în utilizarea florilor artificiale.
„Este atât de greu de reciclat? Câte pachete sunt? Sticle? Dacă este adus așa un buchet, nu cred că va dăuna”, spune o femeie.
„Dacă ne este interzis ceva, atunci ce este permis unei persoane?”;
„Nu aduc nimic dăunător. Cred că e în regulă. Iei flori, coroane mici. Sunt tradiții deja de secole.”
Pe de altă parte, sunt și persoane care consideră că astfel de produse nu ar trebui să fie permise în cimitire. „Cred că nu ar trebui să existe nimic artificial pe morminte. Morții nu au nevoie.”
Reprezentanții serviciilor funerare susțin că ar putea identifica soluții alternative dacă interdicția va intra în vigoare. „În urma modificărilor, vânzările vor scădea, desigur. O alternativă sunt florile proaspete.”
Problema devine vizibilă și în activitatea zilnică a celor care se ocupă de întreținerea cimitirelor. Potrivit Cristinei Sochirca, șefa Direcției construcții drumuri Bălți, „în fiecare zi, lucrătorii scot o cantitate mare de gunoi, iar cea mai mare parte sunt coroane și flori artificiale. Acestea sunt împrăștiate prin tot cimitirul și peisajul nu este unul frumos. Aceste flori ajung ulterior în pământ și se descompun sute de ani, întrucât sunt produse din materiale chimice și sintetice”.
Datele statistice confirmă amploarea fenomenului. În ultimii șase ani, volumul importurilor de flori din plastic în Republica Moldova s-a triplat, depășind 180 de tone în anul 2023. Autoritățile spun că intenția nu este de a impune reguli fără consultare, ci de a proteja natura și sănătatea oamenilor.