Purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe și securitate al Comisiei Europene, despre cazul Nesterovschi: „Autoritățile moldovene trebuie să investigheze. Noi avem încredere deplină”

„Autoritățile moldovene trebuie să investigheze. Noi avem încredere deplină”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe și securitate al Comisiei Europene, Anitta Hipper. Oficialul european a fost rugat de presa de la Chișinău să comenteze investigațiile Serviciului de Informații și Securitate (SIS) privind implicarea directă a Ambasadei Rusiei în Republica Moldova în transportarea deputatului Alexandr Nesterovschi în regiunea transnistreană și luarea acestuia sub protecția serviciilor speciale ruse.
„De fapt, autoritățile moldovene trebuie să investigheze. Noi avem încredere deplină. Dacă se dovedește că este adevărat, se încadrează în propaganda rusă și în acțiunile concrete din manualele rusești de a se amesteca în afacerile altor țări și de a destabiliza, inclusiv regiunea găgăuză și întreaga Moldovă. Suntem în deplină solidaritate cu autoritățile moldovenești și lucrăm la reziliența societății moldovenești”, a comentat Anitta Hipper.
Amintim că directorul SIS, Alexandru Musteața, a anunțat luni în cadrul unei conferințe de presă că deputatul Alexandr Nesterovschi, condamnat penal, se află în regiunea transnistreană, unde a ajuns cu sprijinul Ambasadei Rusiei de la Chișinău.
Potrivit datelor SIS, acesta a fost transportat în dimineața zilei de 19 martie peste Nistru cu un autoturism cu numere diplomatice ale Federației Ruse. Potrivit sursei citate, Nesterovschi s-ar afla și în prezent în regiunea transnistreană „sub protecția directă a serviciilor speciale ruse”.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat implicarea Federației Ruse în cazul deputatului transfug Alexandr Nesterovschi, calificând acțiunile ambasadei drept „neprietenoase” și a acuzat Kremlinul de „amestec în justiția Republicii Moldova”.
Ambasada Rusiei a emis un comunicat în care respinge acuzațiile lansate de șeful SIS privind amestecul Moscovei în treburile interne ale țării. Reprezentanța diplomatică califică afirmațiile oficialului moldovean drept „insinuări nefondate și inacceptabile”.
Între timp, Ministerul moldovean al Afacerilor Externe i-a transmis ambasadorului desemnat al Federației Ruse la Chișinău, Oleg Ozerov, o notă prin care trei angajați ai ambasadei au fost declarați persoane indezirabile în Republica Moldova. Potrivit MAE, decizia are la bază dovezi clare privind desfășurarea de activități contrare statutului diplomatic. Diplomații respectivi urmează să părăsească teritoriul țării.
CITEȘTE ȘI: