EXPLICĂM

73% din import: cum este acoperit consumul de energie electrică al Republicii Moldova după încheierea sezonului rece

După încheierea sezonului de încălzire, consumul de energie electrică în Republica Moldova a scăzut, iar sursele de acoperire s-au diversificat. În data de 1 aprilie 2025, peste 70 la sută din necesarul de energie a fost acoperit din import, potrivit datelor prezentate de Ministerul Energiei.

Mai exact, 37% din consum a fost acoperit prin achiziții de pe bursa OPCOM, iar 36% – prin contracte bilaterale. Doar 27% din energie provine din surse interne: 15% din regenerabile și 12% din producția centralelor termoelectrice.

Potrivit Ministerului, scăderea consumului se explică prin temperaturile mai ridicate, renunțarea la sursele de încălzire electrică și reducerea utilizării iluminatului artificial. Dacă în lunile de iarnă consumul zilnic ajungea la 15 milioane de kilowați-oră, acum acesta este în medie de 12 milioane.

CET-urile continuă să funcționeze la o capacitate de aproximativ 50 de megawați, pentru a asigura furnizarea apei calde menajere. În același timp, producția de energie regenerabilă este în creștere și, în unele zile, acoperind până la 30% din consum.

Ministerul Energiei dă asigurări că sistemul funcționează în regim stabil și că, odată cu sporirea regenerabilelor, ar putea apărea și prețuri negative pe piața de energie.


Precizăm că în lunile ianuarie și februarie 2025, consumul de energie electrică al Republicii Moldova a fost asigurat în proporție de aproximativ 36% din surse interne, iar restul de circa 64% a provenit din import.

În anul 2024, Republica Moldova și-a asigurat consumul de energie electrică printr-un mix diversificat de surse, interne și externe. Cea mai mare parte a energiei, aproximativ două treimi, a fost furnizată de Centrala de la Cuciurgan, la un preț avantajos – 66 de dolari pe megawat. Importurile din România și Ucraina au fost de 13% din total, iar centralele termoelectrice din Chișinău și Bălți au produs 12% din consumul malului drept al Nistrului, iar energia regenerabilă a reprezentat 7% din totalul achizițiilor.

CITEȘTE ȘI:

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult