Social

Serghei Cotelnic: Procesul de optimizare la CFM este „nepopular” și „inevitabil”

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

„Calea Ferată din Moldova” (CFM) trece printr-un proces de optimizare a cheltuielilor, care presupune niște măsuri nepopulare inevitabile. Declarații în acest sens au fost făcute pentru „Teleradio-Moldova” de către directorul general interimar al companiei, Serghei Cotelnic, întrebat despre disponibilizările preconizate în rândul pensionarilor care activează la întreprindere.

Desfășurăm un șir de procese care ne vor permite să ne optimizăm activitatea la întreprindere, astfel încât să ne adaptăm la actualele realități în domeniul transporturilor”, a menționat șeful CFM.

Potrivit sursei citate, administrația are două scopuri principale: optimizarea activității, ceea ce presupune „obligatoriu” reducerea cheltuielilor și majorarea treptată a veniturilor.

Serghei Cotelnic a specificat că, în procesul de optimizare, „anumite activități sunt scoase din procesul tehnologic”, ceea ce înseamnă că „din procesul tehnologic sunt scoși unii angajați care nu participă nemijlocit la transportarea mărfurilor sau la pregătirea acestor transportări”.

Șeful de la CFM spune că în unele cazuri „sunt comasate două specialități sau funcții”. „Fără o asemenea optimizare și o reducere a cheltuielilor, Calea Ferată nicăieri nu se va putea mișca, ținând cont că astăzi noi avem o circulație a cel mult două trenuri pe zi”, a subliniat Serghei Cotelnic.

Potrivit sursei citate, la CFM muncesc aproximativ 1000 de persoane care au atins vârsta de pensionare, din totalul celor aproape 5.700 de angajați. La întreprindere este creată o comisie care se ocupă de optimizarea activității personalului. Serghei Cotelnic spune că responsabilii de acest proces „analizează fiecare fisă de post, fiecare profesie”.

Aplicăm niște măsuri nepopulare, dar o altă soluție pur și simplu nu există”, subliniază șeful CFM.

Serghei Cotelnic a adăugat că prioritatea nr. 1 a administrației este lichidarea datoriei salariale.

Practic, în fiecare zi tot câștigul întreprinderii merge la stingerea datoriilor salariale. 90 la sută din venituri merg la plata salariilor. Este vorba despre o sumă între 1,5 și două milioane de lei. Restul 10% merg la plata consumului de energie electrică și la impozite”, a specificat Cotelnic.

Șeful CFM spune că, în ultima perioadă, datoria la plata salariilor s-a redus de la peste 190 de milioane la 188 de milioane de lei. Pentru diminuarea acesteia „a fost întreruptă chiar și plata către unii parteneri care au asigurat întreprinderea cu piese și material rulant”.

Serghei Cotelnic a subliniat că, pentru întreprindere, este de mare folos ajutorul din partea Guvernului, care a oferit întreprinderii două tranșe a câte 250 de tone de motorină din rezerva de stat, astfel încât acum CFM „nu cumpără niciun litru de motorină”.

Amintim că angajații Căii Ferate din Moldova au început să-și primească salariile restante pentru luna septembrie. Pentru a plăti restanțele, CFM a scos din nou la licitație vagoane și locomotive.

Potrivit datelor oficiale, la sfârșitul lunii ianuarie curent, CFM înregistra restanțe salariale de peste 156 de milioane de lei, față de 4.997 de angajați. Datoriile s-au acumulat în perioada august–decembrie 2024. Conducerea întreprinderii speră că vânzarea acestor bunuri va permite acoperirea cel puțin parțială a salariilor restante.

CITEȘTE ȘI:

Citește mai mult