Maia Sandu, despre scandalul amnistiei: diferiți oameni din sistem au abuzat de amendamentele la lege, care au creat riscuri și vulnerabilități

Modificările aduse Legii amnistiei în 2022 și 2023 au generat riscuri și vulnerabilități în sistemul de justiție și penitenciar, care au fost ulterior exploatate abuziv de unii funcționari, afirmă președinta Maia Sandu. Într-o reacție publică, șefa statului a solicitat o investigare „riguroasă” a celor responsabili de aceste abuzuri și tragerea lor la răspundere.
„Din analizele pe care am reușit să le facem până la moment, amendamentele la Legea amnistiei sunt cele care au creat riscuri și vulnerabilități. Vulnerabilități care au fost abuzate de diferiți oameni din sistem. Și evident că acum trebuie dusă până la capăt și făcută riguros cercetarea în raport cu cei care au comis aceste abuzuri, oameni din sistem. Și mă refer aici și la justiție, mă refer aici și la oameni din sistemul penitenciarelor.”
Președinta Maia Sandu susține că autoritățile trebuie să analizeze acum inclusiv motivul pentru care au fost aduse modificări Legii amnistiei, fără o evaluare prealabilă a riscurilor, în contextul în care reforma justiției nu este încă finalizată, iar problemele din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) mai persistă.
„Trebuie analizat de organele responsabile de ce s-a modificat legea, de ce s-a intervenit cu aceste amendamente, de ce nu s-a făcut o analiză a riscurilor, pentru că știm cu toții, nu este o noutate, că aceste riscuri există când justiția încă nu este reformată până la capăt și știm că și în ANP, în sistemul de administrare a penitenciarilor, avem încă cazuri când oamenii nu își îndeplinesc corect responsabilitățile. Trebuie analizate și se va analiza pe ambele părți cine și de ce s-au produs aceste lucruri.”
Referindu-se la siguranța cetățenilor, președinta a dat asigurări că „instituțiile statului fac tot posibilul pentru a garanta siguranța cetățenilor în această perioadă”.
Modificările la Legea amnistiei, adoptate cu prilejul marcării a 30 de ani de independență a Republicii Moldova, precum și ajustările aduse Codului penal, care au deschis calea eliberării pentru mai mulți condamnați pe viață, s-a transformat într-unul dintre cele mai controversate și discutate subiecte în ultimele săptămâni.
Deputata Olesea Stamate a fost exclusă din PAS în contextul scandalului iscat. Dacă va rămâne sau nu parlamentara în fracțiunea majoritară din Parlament, speakerul și liderul PAS, Igor Grosu, a anunțat că se va decide „în zilele următoare”.
Între timp, la sesizarea procurorului general, Curtea Constituțională a suspendat aplicarea prevederilor care permit comutarea pedepsei de detenție pe viață la 30 de ani de detenție, după ce și Parlamentul a aprobat de urgență, în două lecturi, modificări la lege potrivit cărora persoanele față de care s-a comutat pedeapsa de la închisoare pe viață la 30 de ani de închisoare nu vor mai fi eligibile pentru a cere instanței reducerea termenului de pedeapsă.
CITEȘTE ȘI:
Procurorul general cere anularea prevederilor care au permis eliberarea unor condamnați pe viață
Legea amnistiei pentru deținuții pe viață a fost aplicată diferit de instanțe. CSM cere verificări