Comunitatea cicliștilor a organizat un marș în Chișinău. Participanții au cerut condiții mai sigure pentru participanții la trafic
Comunitatea cicliștilor cere infrastructură și condiții mai sigure pentru participanții la trafic. După tragicul accident din data de 21 februarie, în urma căruia un băiat, campion național la ciclism juniori, și-a pierdut viața, iar un alt sportiv minor a fost grav rănit, bicicliștii s-au mobilizat și au organizat astăzi un marș în centrul Chișinăului. Manifestația a început în scuarul Liceului "Gheorghe Asachi" cu instalarea monumentului „bicicleta albă”, în memoria lui Valerian Railean și a tuturor bicicliștilor care și-au pierdut viața sub roțile mașinilor. Evenimentul a fost urmat de un marș pe biciclete în jurul orașului.
„Instalăm monumentul „bicicletei albe”. Este un simbol internațional care comemorează victimele care și-au pierdut viața, comemorăm astăzi pe Valerian Railean. Vrem să mobilizăm toată societatea, fiindcă suntem afectați cu toții. Vrem ca autoritățile centrale și cele locale să ia în serios tema dată pentru că avem impresia că măsurile luate până acum nu sunt suficient de prompte”, a menționat președinta organizației „Alianța Biciclete Chișinău”, Ana Popa.
Unii au venit la manifestație cu pancarte.
„Suntem toți în aceeași barcă, pentru că ieri a fost Valerian și mâine pot fi frații noștri, surorile noastre. Nimeni nu e în siguranță, din păcate. După cum vedeți, comunitatea de bicicliști e mică, dar e în creștere și sper ca vocea noastră să fie auzită”, spune biciclistul Andrei Trubceac.
„Cazul cu moartea băiatului ne-a marcat pe toți. Fratele meu a fost un ciclist performant și a lăsat ciclismul doar pentru că nu are cum să avanseze, nu are drum, nu are respect din partea șoferilor, a nimerit și el într-un accident”, povestește Elena Dimitrov, o altă participantă la marș.
„M-a marcat și cazul în care o fată de pe viaduct și-a pierdut două picioare și totuși persoana care a încălcat este în libertate, nu este trasă la răspundere. Este trist când se întâmplă astfel de tragedii, însă sper că asta să fie un motiv de mișcare și un motor pentru noi schimbări”, menționează ciclistul Nicolas Țurcan.
În semn de protest, unul dintre manifestanți și-a stropit haina cu vopsea roșie, simbolizând culoarea sângelui.
„Noi de zeci de ani suntem călcați, maltratați, suntem înjositi în traseu. Încercăm să sensibilizăm acum bicicliștii. În locul acestui copil puteam să fiu și eu, copilul meu de 10 ani care se antrenează. Or era simplu să pună un semn că pe acest traseu fiți atenți, că pe acest traseu se mai și antrenează cicliștii”, spune președintele Clubului cicliștilor amatori, Vasile Fotescu.
Ulterior, cu tamburine și tobe în mâini, manifestanții au pornit la marș pe două roți, dar și pe jos. Marșul pe biciclete a trecut pe la instituțiile responsabile de implementarea măsurilor de siguranță rutieră. Totodată, a fost străbătut viaductul și alte câteva zone din oraș cu risc sporit de accidentare. Participanții la marș au trecut și pe la David Melnic, băiatul care a supraviețuit accidentului oribil de săptămâna trecută, pentru a-l susține. Coloana de manifestanți a fost însoțită de două echipaje ale poliției.