Politic

Șeful Legislativului consideră că proiectul privind substituirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” este unul întârziat

Proiectul de lege care a fost votat deja în prima lectură privind substituirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”, a fost unul întârziat, consideră șeful Legislativului, Igor Grosu. Iar, referindu-se la protestul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), care a avut loc astăzi, 6 martie, în fața Curții Constituționale, Igor Grosu spune că „o să treacă câteva zile și o să se liniștească”.

„Eu pot să vă spun că este o decizie întârziată. Republica Moldova a întârziat mult și cumva e un comportament pe care trebuie să-l corectăm. Mă refer la deciziile Curții Constituționale. S-a format așa o tradiție de a lăsa lucrurile în derivă. Noi am corectat lucrul ăsta. Poate a trebuit mai mult să analizăm dacă calea juridică este bună, să ne asigurăm că nu vom da nicio șansă așa-numitor protestatari de a supune riscului această schimbare. Este una tardivă, dar necesară. Limba română e la ea acasă și ea e română 24/24 și 7/7”, a declarat Igor Grosu în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Președintele Parlamentului a comentat și declarațiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care afirmase că ar fi vorba de „mâna americanilor” și că „Republica Moldova își abandonează limba maternă”.

„Nu e primul lucru spus la adresa Republicii Moldova. Am un mesaj pentru ea și pentru cei care o împing să spună chestiile astea: Denumirea limbii, istoriei, țării este o chestiune internă, suverană a Republicii Moldova și eu tare mă întristez când persoane care idee nu au, măcar nu vorbesc limba română, nu o înțeleg, au tupeul să ne-a dea nouă lecții cum ne numit noi limba. De aceea, pentru ăștia cu apucături de frați mai mari, imperialiști, îi rog să se abțină și să ne lase în pace. Este o denumire științifică, dovedită, că se numește limba română, și copii noștri o învață, și a celor care protestează”, a spus Igor Grosu.

Cu referire la protestul organizat de BCS în fața Curții Constituționale, președintele Parlamentului spune că „ipocrizia lor e mare”.

„Unii din ei își duceau copii la liceuri private, fondate de români, cu profesori din România. Patru dintre ei (n.r. deputați din opoziție) au chiar cetățenia română. O să vedeți, o să treacă câteva zile și o să se liniștească. Curtea Contituțională a dat interpretare că Declarația de Independență este parte a Constituției și acolo scrie foarte clar. Noi nu am făcut nimic altceva decât să schimbăm această sintagmă”, a declarat Igor Grosu.

Întrebat despre soarta de mai departe a companiei MoldovaGaz, după ce Parlamentul a luat act de raportul de audit al Curții de Conturi referitor la conformitatea cheltuielilor și investițiilor realizate de întreprinderile de gaze naturale, Igor Grosu a declarat că este nevoie de implicarea mai multor instituții, pentru a lua o decizie definitivă.

„Aici, noi o sa analizăm foarte atent ce se întâmplă cu această companie. Acolo este și partea Gazpromului. Aici și procuratura ar trebui să se pronunțe, și APP trebuie să facă niște acțiuni, pentru a corecta aceste gafe”.

Totodată, președintele Parlamentului a confirmat că Republica Moldova discută cu Uniunea Europeană, pentru ca aceleași sancțiuni, care au fost impuse de Statele Unite și Marea Britanie față de Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc să fie aplicare și în cadrul țărilor Uniunii Europene.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult