Internațional

Noi proteste în Franța din cauza creșterii vârstei de pensionare. Parisul, în flăcări; polițiștii au folosit gaze lacrimogene

Câteva mii de manifestanți s-au adunat în mai multe orașe din Franța joi, 16 martie, pentru a protesta împotriva majorării vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. Dacă majoritatea acestor demonstrații au început cu calm, seara acestea au degradat în violențe și tensiuni la Paris, Nantes și Marsilia. La Rennes, primarul orașului a raportat „violențe uluitoare”. Potrivit sediului poliției din Paris, 217 persoane au fost arestate în Piața Concordiei. Prefectura Ille-et-Vilaine vorbește despre opt arestări și tot atâtea arestări ale poliției în Rennes, scrie Le Monde.

Le Monde
Sursa: Le Monde

Poliția a intervenit în special cu jeturi de apă pentru a-i dispersa pe manifestanții, care au încercat să deterioreze Obeliscul. Ulterior, forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a-i alunga definitiv pe demonstranți.

Protestatarii au incendiat mai multe automobile, scânduri și un excavator. La fața locului au intervenit pompierii pentru a stinge incendiile din jurul Obeliscului.

Pe străzile din jur au fost semnalate și „mai multe focare de incendiu”, inclusiv coșuri de gunoi sau mobilier stradal ars, a precizat poliția franceză.

Intersindicatul care luptă împotriva reformei pensiilor din Franța a lansat apel la „mitinguri” în acest weekend și la greve și demonstrații pentru joi, 23 martie, după decizia guvernului de a adopta reforma fără a recurge la votul deputaților.

Prim-ministrul francez Elisabeth Borne a declarat joi, în Adunarea Națională, că guvernul a ales să își angajeze răspunderea pentru adoptarea reformei pensiilor, care nu va mai fi supusă la vot în camera legislativă inferioară.

„Angajez responsabilitatea guvernului meu, pe ansamblul proiectului rectificativ al legii privind securitatea socială pe 2023. Nu mă îndoiesc că în câteva zile, împotriva acestui angajament, vor fi depuse una sau mai multe moțiuni de cenzură, iar apoi va avea loc un vot, așa cum cere legea, iar democrația parlamentară va avea ultimul cuvânt”, a spus Élisabeth Borne.

Potrivit unor surse din executiv citate anterior de AFP, președintele francez Emmanuel Macron a ales să treacă prin parlament fără vot reforma controversată a pensiilor, care majorează vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Recurgerea la această procedură are toate șansele să provoace furia sindicatelor, a protestatarilor și a partidelor din opoziția de stânga, care consideră reforma injustă și nenecesară.

Potrivit declarațiilor politice, vor fi cel puțin două moțiuni: una celor cinci partide de stânga, aliate cu independenții și alta a extremei drepte. Întreaga opoziție din Adunarea Națională este hotărâtă să voteze orice moțiune pentru căderea guvernului.

Mai mult, partidele de stânga și sindicatele strâng semnături pentru declanșarea unui referendum național, în cadrul căruia cetățenii să fie consultați în legătură cu creșterea vârstei de pensionare, de la 62 la 64 de ani, propusă de guvern. Pentru un asemenea demers au nevoie de peste patru milioane de semnături.

Din cauza grevelor, declanșate pe 7 martie, în Franța sunt în continuare afectate circulația trenurilor, transportul local în Paris și în alte orașe, dar sunt și o serie de zboruri anulate pe mai multe aeroporturi. Cea mai tensionată situație este în rafinării și în depozitele de carburanți, blocate de sindicaliști.

La Paris, lucrătorii de la salubritate au anunțat că nu vor reveni la lucru până la sfârșitul săptămânii, gunoaiele nemaifiind strânse de nouă zile.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult