Politic

Maia Sandu, în vizită în Ucraina. Șefa statului a mers în orașul Bucea, simbolul atrocităților ruse

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află astăzi în Ucraina, unde participă la Summitul Bucha 2023, la invitația omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski. Șefa statului a venit cu un mesaj pe rețelele de socializate în care condamnă masacrul de acum un an din Bucea, care a zguduit o lume întreagă.

„Astăzi, poporul Republicii Moldova și cu mine suntem alături de comunitatea globală în amintirea terorii provocate civililor din Bucea în urmă cu un an. Îi onorăm pe cei nevinovați. Democrațiile trebuie să lucreze împreună pentru a se asigura că aceste atrocități sunt investigate și pedepsite”, se arată în mesajul șefei statului.

„La aniversarea eliberării orașului Bucea, împreună cu șefii de state și guverne străine au onorat memoria locuitorilor orașului care au murit sub ocupația rusă. Amintire luminoasă tuturor celor care au fost luate viețile de teroarea rusă!”, a scris președintele Ucrainei pe rețelele sale de socializare.

Potrivit presei ucrainene, la eveniment participă premierul slovac, Eduard Geger, premierul sloven, Robert Golob, și premierul croat, Andrej Plenkovic. Informațiile despre desfășurarea acestui summit nu au fost făcute publice și nici vizita liderilor celor patru țări nu a fost anunțată.

Menționăm că Ucraina marchează astăzi, 31 martie, un an de când trupele ruse s-au retras din suburbia Bucea a Kievului, lăsând cadavrele civililor executați împrăștiate pe străzi în ceea ce a devenit un simbol al presupuselor crime de război rusești. La un an de la masacrul care a înfiorat întreaga lume, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a venit cu un mesaj pe rețelele de socializare în care a dat asigurări că toți cei vinovați vor răspunde pentru crimele comise.

„Nu vom ierta niciodată”, a scris președintele ucrainean în mesajul său.

Amintim că la 31 martie 2022, orașul Bucea a fost părăsit de trupele rusești. După eliberarea orașului, au fost găsite numeroase semne de crime de război ale rușilor, în special ucideri în masă ale civililor, tortură, viol și jafuri. Masacrul a fost condamnat de activiști, politicieni și personalități culturale din Ucraina, UE, SUA, și alte țări ale lumii, inclusiv Republica Moldova.

Președintele Zelenski a descris la acea vreme masacrul drept un genocid și a cerut Curții Penale Internaționale să investigheze ce s-a întâmplat în oraș. Conducerea Federației Ruse a negat atunci implicarea armatei ruse în incident, catalogând fotografiile și materiale video care atestă asasinarea civililor drept „o altă punere în scenă de la Kiev pentru mass-media occidentală”.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult