Cultură

La Chișinău a fost evocată personalitatea regretatului scriitor, publicist și lingvist Vlad Pohilă

Evenimentul omagial „Vlad Pohilă - mare cărturar și spirit enciclopedic” a reunit la Biblioteca Națională numeroși oameni de știință și de cultură, care au evocat personalitatea regretatului scriitor, publicist, lingvist, Vlad Pohilă. De numele lui sunt legate readucerea acasă a alfabetului latin prin revista „Glasul”, „Scrisoarea celor 66”, elaborarea legislației lingvistice din august 1989, alte fapte culturale și patriotice memorabile.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

„Vlad Pohilă a fost învățătorul nostru, al tuturor, în ceea ce privește tranziția de la alfabetul chirilic la alfabetul latin. Înger ocrotitor al limbii române.”

Evocarea a avut loc în preajma expoziției „Vlad Pohilă - model de conștiință, rezistență umană și intelectuală”. Sunt mărturii ale unor timpuri vitrege, în care Vlad Pohilă a avut curajul, de exemplu, în 1988, să pledeze pentru revenirea la alfabetul latin. Este prezentat primul număr al revistei „Glasul”, tipărit clandestin cu grafie latină la Vilnius și Riga.

„De el și de alți doi colegi este legată inițierea și publicarea „Scrisorii celor 66”, document istoric care a stârnit avalanșa Mișcării de Eliberare Națională. Imediat după acea Scrisoare, din toate satele Moldovei au început a veni sute de mii de semnături pentru revenirea la alfabetul latin”, menționează scriitoarea Luminița Dumbrăveanu.

Foștii colegi de la Biblioteca Municipală îi simt dureros lipsa.

„Îl pomeneam în fiecare cuvânt, în fiecare propoziție de care mă îndoiam pentru că întotdeauna era Vlad care punea accentul unde trebuie. Era omul limbii române”, afirmă Lidia Kulikovski, fostă directoare a bibliotecii municipale „B.P. Hasdeu”.

„A impus în textele pe care le-a redactat, pe care le-a scris, în „Calendarul Național” și în „Bibliopolis”, a impus geniul limbii române, a fost un paznic de far al limbii române”, menționează academicianul Mihai Cimpoi.

„Eu i-aș spune ostaș neobosit al limbii române. Printre cărțile lui este una care spune: „Și totuși, Limba Română”. În sfărșit i s-a realizat visul, dar dumnealui n-a ajuns să vadă acest moment istoric”, spune scriitorul Vladimir Beșleagă.

Numeroasele distincții de care s-a învrednicit Vlad Pohilă au fost încununate în 2010 cu Ordinul Republicii. Scriitorul s-a născut la 6 aprilie 1953, în satul Putinești, raionul Florești. Inima lui Vlad Pohilă a încetat să bata la 16 mai 2020.

Citește mai mult