Andri Ermak: Cel puțin 20.000 de copii au fost scoși cu forța din zonele ocupate ale Ucrainei
Peste 20.000 de copii ucraineni au fost scoși cu forța din țară de către ocupanții ruși, potrivit datelor oficiale, a declarat șeful Biroului Președintelui Ucrainei, Andri Ermak.
Ermak a anunțat pe Telegram că a discutat, sâmbătă, cu Amal Clooney, activistă pentru drepturile omului și co-fondator al Fundației Clooney pentru Dreptate.
„I-am comunicat că, numai potrivit datelor oficiale, cel puțin 20.000 de copii au fost scoși cu forța de către armata rusă din teritoriile ocupate temporar, au fost separați de părinți și transferați cu forța către familii rusești", a scris Ermak pe Telegram.
Acesta a menționat că Ucraina lucrează deja în mod activ la întoarcerea copiilor din Rusia și are nevoie de sprijin juridic internațional pentru rezolvarea problemei legate de încălcarea drepturilor copiilor.
Sâmbătă, un grup de 31 de copii ucraineni au fost reuniți cu familiile lor la câteva luni după ce au fost luați din casele lor și deportați în teritoriile ocupate de Rusia.
Ne-am dus în tabăra de vară pentru două săptămâni, dar am rămas blocați acolo pentru șase luni", a povestit unul dintre adolescenții care s-au întors acasă, Bogdan, în vârstă de 13 ani, în timp ce își îmbrățișa mama. "Am plâns când am văzut-o pe mama din autobuz. Sunt foarte fericit că m-am întors", mărturisește băiatul.
Mama lui Bogdan, Irina, în vârstă de 51 de ani, a declarat că a primit foarte puține informații despre fiul ei în cele șase luni în care au fost despărțiți. "Nu a existat nici măcar posibilitatea de a vorbi la telefon. Am fost foarte îngrijorată. Nu știam nimic, dacă a fost abuzat, ce i se întâmpla. Încă îmi tremură mâinile", povestește femeia.
Operațiunea de readucere a copiilor în Ucraina au fost coordonate de organizația umanitară Salvați Ucraina. Grupul spune că a finalizat până acum cinci astfel de misiuni de aducere acasă a copiilor ucraineni despre care spune că au fost deportați forțat de Rusia.
Dașa Rakk, o fetiță de 13 ani, a declarat că ea și sora ei geamănă au fost de acord să părăsească anul trecut orașul Herson, ocupat de Rusia, din cauza războiului și să meargă într-o tabără de vacanță din Crimeea pentru câteva săptămâni. Dar, odată ajunse în Crimeea, au aflat de la oficialii ruși că vor rămâne pentru mai mult timp, relatează Reuters.
"Au spus că vom fi adoptați, că vom avea tutori", a povestit fata. "Când ne-au spus prima dată că vom sta mai mult timp, am început să plângem cu toții", relatează copila.
Mama Dașei, Natalia, a povestit că a călătorit din Ucraina în Crimeea, via Polonia, Belarus și Moscova, pentru a-și lua fiicele. "A fost teribil de dificil, dar am continuat să mergem, nu am dormit nopțile, am dormit stând în picioare", a spus ea, descriind călătoria complicată spre tabăra din Crimeea ocupată de ruși. "A fost sfâșietor să mă uit la copiii rămași în urmă care plângeau în spatele gardului", a mărturisit ea.
"Cea de-a cincea misiune de salvare a fost specială în ceea ce privește numărul de copii pe care am reușit să îi redăm familiilor și, de asemenea, din cauza complexității sale", a declarat Mikola Kuleba, fondatorul organizației umanitare Salvați Ucraina, care a contribuit la organizarea misiunii de salvare.
Kuleba a relatat sâmbătă că toți cei 31 de copii aduși acasă au spus că nimeni din Rusia nu a încercat să le găsească părinții. "Au fost copii care și-au schimbat locația de cinci ori în cinci luni, unii copii spun că au trăit cu șobolani și gândaci", a povestit el.