Externe

Papa Francisc s-a adresat rușilor cu privire la Ucraina și a deplâns violențele din Orientul Mijlociu

În tradiționalul său mesaj "Urbi et Orbi" rostit cu ocazia Paștelui catolic, duminică, papa Francisc le-a cerut rușilor să caute să afle adevărul despre invazia declanșată de țara lor în Ucraina și a lansat un apel la dialog între israelieni și palestinieni după violențele care au reizbucnit recent în Orientul Mijlociu, informează Reuters și AFP.

Din balcon, același în care liderul spiritual de la Vatican s-a prezentat pentru prima dată în fața lumii întregi după alegerea lui ca papă în 2013, el a vorbit duminică despre "întunericul și mâhnirea în care, mult prea des, omenirea se găsește învăluită" și s-a rugat în fața lui Dumnezeu pentru pace.

La fel ca în 2022, mesajul suveranului pontif a acordat un loc special războiului din Ucraina. "Alină-i, Doamne, pe cei răniți și pe cei care i-au pierdut pe cei dragi din cauza războiului și fă în așa fel ca prizonierii să poată să se întoarcă întregi și sănătoși la familiile lor. Ajută-l pe iubitul popor ucrainean în drumul lui spre pace și adu lumina Paștelui deasupra poporului din Rusia", a declarat papa Francisc.

După ce Rusia a invada Ucraina în februarie 2022, papa Francisc s-a referit de cel puțin două ori la Ucraina și la poporul ucrainean folosind cuvântul "martir" și a utilizat termeni precum "agresiune" și "atrocități" pentru a descrie acțiunile Rusiei.

"Deschide, Doamne, inimile întregii comunități internaționale pentru a pune capăt acestui război și tuturor conflictelor și băilor de sânge din lumea noastră", a mai spus duminică liderul spiritual de la Vatican.

La fel cum a procedat de fiecare dată cu ocazia Paștelui, papa Francisc a cerut restaurarea păcii în Orientul Mijlociu, iar apelul său este cu atât mai urgent în contextul violențelor recente din Ierusalim și al focurilor de armă trase în zonele de graniță în care au fost implicate trupe militare din Israel, Liban și Siria.

"În această zi, Doamne, te rugăm să ai grijă de orașul Ierusalim, primul martor al Reînvierii tale. Îmi exprim profunda îngrijorare față de atacurile din ultimele zile, care amenință speranța pentru un climat al încrederii și al respectului reciproc, necesar pentru reluarea dialogului între israelieni și palestinieni, pentru ca pacea să poată domni în Orașul Sfânt și în întreaga regiune", a adăugat papa Francisc.

Tensiunile israeliano-palestiniene s-au intensificat brusc după ce Poliția israeliană a efectuat mai multe raiduri în ultima săptămână la moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, stârnind furia țărilor arabe.

Între slujba de Paște și mesajul său "Urbi et Orbi", papa Francisc, care părea să se afle într-o stare fizică bună, a fost condus cu Papamobilul prin piața Sfântul Petru și, apoi, pe bulevardul care duce spre fluviul Tibru, pentru a binecuvânta mulțimea de credincioși, într-o atmosferă călduroasă.

În mesajul său, liderul de la Vatican a menționat situațiile dificile din aproximativ 20 de țări, inclusiv "Libanul care se află încă în căutarea stabilității și unității", Tunisia și "problemele sale sociale și economice", "poporul martir Rohingya" din Myanmar, "grava criză socio-politică" din Haiti și "victimele terorismului internațional" din Burkina Fasso, Mali, Mozambic și Nigeria.

De asemenea, suveranul pontif s-a referit și la victimele seismului dezastruos care s-a produs în februarie în Turcia și Siria, care a făcut peste 56.000 de morți și a cauzat pagube materiale evaluate la peste 100 de miliarde de euro.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult