CSM a anunțat concursuri pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție
Consiliul Superior a Magistraturii (CSM) a lansat două concursuri pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). În cadrul primului concurs, sunt scoase 20 de funcții, iar în cel de-al doilea - 12 funcții.
Astfel, dosarele pentru participarea la primul concurs pot fi depuse în termen de 30 de zile la CSM și trebuie să includă, printre altele, o scrisoare de motivare, CV-ul, dovada deținerii cetățeniei Republicii Moldova, copia diplomelor de studii superioare, certificat medical etc.
În total, la concurs sunt scoase 20 de funcții, dintre care 11 de judecător și 9 pentru profesioniștii din domeniul juridic, precum avocați, procurori, profesori universitari din domeniul dreptului.
Candidații trebuie să dețină o experiență de cel puțin 8 ani efectiv lucrați în calitate de judecător, pentru persoanele care au activat în calitate de judecător în instanțele judecătorești, de cel puțin 6 ani efectiv lucrați pentru persoanele care au activat în calitate de judecător al Curții Constituționale sau Curții Europene pentru Drepturile Omului, și de cel puțin 10 ani efectiv lucrați, pentru candidații selectați din rândul juriștilor non-judecători.
Membrul CSM, Alexandru Postică, a precizat că este vorba despre o decizie tehnică, ce reiese din noua Lege cu privire la Curtea Supremă de Justiție, adoptată pe 6 aprilie, care obligă CSM să lanseze concursul privind suplinirea a 20 de funcții vacante de judecător la CSJ în termen de cinci zile de la publicarea Legii în Monitorul Oficial.
În aceeași ședință, cei patru membri ai CSM au anunțat un concurs și pentru suplinirea, prin transfer temporar, a funcțiilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție, iar rezultatele vor fi anunțate pe 3 și 4 mai curent. Candidații au la dispoziție 10 zile pentru a depune cererile de participare la concurs. Potrivit deciziei CSM, solicitanții trebuie să aibă cel puțin 8 ani lucrați în calitate de magistrat. De asemenea, trebuie să aibă o reputație ireproșabilă și să nu aibă sancțiuni disciplinare aplicate cel puțin în ultimii doi ani.
Amintim că, pe parcursul lunii februarie și martie, au demisionat 39 de judecători de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).
În aceste condiții, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) au constatat în ședința din 31 martie „situația excepțională existentă la Curtea Supremă de Justiție (CSJ)” și au decis suspendarea cererilor de demisie a judecătorilor, pe un termen de 30 de zile, „în vederea asigurării funcționalității instituției”. Astfel, șapte judecători de la CSJ, ale căror cereri de demisie au fost acceptate de către CSM și care urmau să plece din funcție pe 31 martie 2023, sunt obligați să activeze în continuare în funcțiile lor, în contextul Dispoziției CSE, până la soluționarea situației privind activitatea CSJ.
De asemenea, la CSJ au mai rămas în funcție cinci magistrați de la CSJ, care nu au depus anterior cereri de demisie. Astfel, la CSJ, în această perioadă, ar urma să activeze 12 magistrați.