Cultură

Arta încondeierii ouălor de Paști, reînviată la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

Interzisă pe vremuri de regimul comunist, arta încondeierii ouălor de Paști nu a fost uitată. De peste două decenii, în Săptămâna Patimilor, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală sunt organizate ateliere de promovare a tradiției strămoșești. Accesul doritorilor de a descoperi această artă este liber, iar materialele necesare sunt oferite gratuit.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Golirea ouălor de conținut, trasarea cu chișița înmuiată în ceară fierbinte a motivelor și simbolurilor tradiționale sau obținerea culorilor sunt etapele pe care le-au parcurs cu mult interes participanții la atelier. O experiență deloc ușoară, spun ei.

„Aplicarea cu ceară este mai dificilă”.

„E foarte meticuloasă și trebuie multă atenție, răbdare. Pentru mine e ceva nou”.

„Mai întâi am decorat cu ceară, pe urmă am introdus culoarea și acum scot ceara aici, cu focul. Trebuie să încălzesc ceară și pe urmă scot cu șervețelul, atent. Îmi place foarte mult ce a ieșit”, spun participanții la atelier.

Vreme îndelungată, tradiția încondeierii ouălor a fost pe nedrept uitată.

„A dispărut din spațiul nostru odată cu instaurarea regimului sovietic, dar, acum 21 de ani, muzeografii noștri, împreună cu doamna Varvara Buzilă și cu meșterii populari, am hotărât să reanimăm acest meșteșug prin intermediul acestor ateliere”, spune Elena Gumene, șef de secție. Muzeul de Etnografie.

„Chiar ne bucurăm că în momentul postării anunțurilor noastre sunt foarte multe reacții, mulți vor să vină. Chiar astăzi sala este plină, locurile ocupate, mulți stau în picioare și lucrul acesta ne bucură și ne dă curaj să fim mai insistenți în promovarea tradițiilor”, a declarat Petru Vicol, directorul Muzeului de Etnografie.

Următorul eveniment consacrat sărbătorilor pascale va avea loc în Săptămâna Luminată. Este intitulat „A treia zi de Paști la muzeu” și va bucura vizitatorii cu expoziții și tradiționalul festival de cântece pascale.

Citește mai mult