Cultură

În a treia zi de Paști, în curtea bisericii din Dănceni au răsunat cântece pascale

Cântece pascale au fost interpretate în cea de-a treia Zi de Paști în curtea Bisericii "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie" din Dănceni, Ialoveni. Aici a avut loc cea de-a patra ediție a Festivalului Cântecului Pascal "Hristos a Înviat", ce a reuinit 31 de colective folclorice, circa 500 de participanți.

provincial.md
Sursa: provincial.md

Printre stropii de ploaie și pomii în floare, în curtea sfântului locaș răsunau cântece pascale interpretate de colective folclorice de diferite vârste.

„Totul se face cu oameni și noi, soacrele, suntem promotorii acelor tradiții și obiceiuri. Ne-am adunat toate forțele ca să pregătim acest festival fiindcă noi suntem gazda”, spune conducătoarea formației „Soacrele”, Ludmila Vîrtosu.

De la trei dimineața, au pornit de la Giurgiulești, Cahul, spre Dănceni membrele ansamblului "Năframa".

„Să nu lăsăm să moară ceea ce ne-au lăsat strămoșii noștri. Dacă vă uitați la costumele acestea ale noastre, cred că au peste 200 de ani, sunt de la stră-străbunicile noastre și le purtăm cu atâta drag”, spune Tatiana Cucoș.

Cu bucurie a venit la festival și ansamblul "Doina Dorului" de la Liceul "Doina și Ion Aldea Teodorovici" din Chișinău. *„Am venit cu drag cu acești copii să aducem mesajul de bucurie a Învierii Domnului nostru, cu urări de Pace, de sănătate și liniște”, spune conducătorul artistic al ansamblului „Doina dorului”, Viorica Ciubotaru.

„ Îl desfășurăm în ograda Bisericii "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie" pentru a motiva tânăra generație de a păși mai des pragul sfintelor lăcașe, a promova portul popular și cântecul bisericesc, cântecul sacru, cântecul pascal”, spune fondatoarea și organizatoarea festivaluluo, Mariana Cotovanu.

*„Acuma, dându-i Slavă lui Hristos prin cântările noastre, fiecare ne facem o cărărușă să ajungem acolo, în împărăția lui Dumnezeu”, a spus parohul bisericii din Dănceni, Valeriu Gîțu.

Au atras vizitatori și expozițiile meșterilor populari. Dincolo de cămășile tradiționale confecționate de ea, Aurica Cazacu a prezentat lucrări realizate de refugiatele din Ucraina.

„Refugiatele au făcut niște complecte pentru bebeluși, pernuțe pentru ace, covorașe. Sunt foarte încântate că le luăm în comunitatea noastră și-s încântate să învețe meșteșuguri”, spune Aurica Cazacu, meșter popular din Giurgiulești.

Toți participanții la Festivalul "Hristos a Înviat" au primit daruri de la organizatori.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult