Monumentul funerar al dinastiei Dicescu va fi restaurat
Monumentul funerar al dinastiei Dicescu din satul Gălești, raionul Strășeni, urmează să fie restaurat. Acest simbol al neuitării va readuce în circuit amintirea și faptele unor mari personalități ale neamului și va devini un punct de atracție pentru turiștii interesați de istoria acestei localități.
Biserica cu hramul Sfin'ilor Mihail și Gavriil este parte a ctitoriei renumitei familiei Dicescu. În preajmă, se află monumentul funerar, unde membrii acestei familii și-au găsit locul de veci.
Valentin Roadedeal, parohul bisercii: „Două dinastii din familia Dicescu: Victor Dicescu și fiul lui Pavel Dicescu esta tatăl Anastasiei Dicescu, prima soprană a Basarabiei. Fondatoarea Conservatorului „Unirea” din Chișinău din 1918, care a evoluat pe marile scene. Pe monument e chipul lui Pavel Dicescu, în fotografii este Anastasia soprana”.
În scurt timp, se preconizează restaurarea monumentului funerar dar și al cavoului familiei Dicescu.
Valentin Roadedeal, parohul bisercii: „Pâna în 1959 era intrarea în cavou, unde la fiecare slujbă, rudele, sătenii intrau și aprindeau candele la morminte. Din păcate, s-a pierdut această intrare. Acum suntem în cercetare și vrem să-i facem o restaurare ca s-o punem în valoare.”
Restaurarea monumentului va aduce vizitatori noi, susțin autoritățile locale.
Viorel Jardan, președintele raionului Strășeni: „Un element care ar trebui să ridice localitatea Gălești la nivel național și internațional pentru că odata ce va fi descoperit cavoul și va fi repus pentru publicul larg pentru vizitare, își va păstra identitatea, își va cunoaște eroii.”
Gimnaziului din localitate i s-a acordat numele distinsei soprane, Anastasia Dicescu. La ceremonie a fost și o rudă apropiată, care a dăruit steagul localității.
Manuela Popescu, nepoată: „Steagul din comuna Gălești este acesta în care pasărea, privighetoarea de deasupra este Anastasia Dicescu. Sunt și elemente ale blazonului familiei Dicescu și ne bucurăm că ele au revenit în conștiința sătenilor.”
Dinastia Dicescu este o familie de nobili moldoveni din Gălești, care a militat pentru drepturile românilor în Basarabia și pentru învățământul în limba română. Una dintre personalități a fost renumita interpretă de operă Anastasia Dicescu, care a studiat la Odesa și Roma și a fost primul rector al Conservatorului din Chișinău.