Social

CSM a emis aviz negativ asupra proiectului privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu a dat aviz proiectului privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Trei membri au votat pentru, dar patru - împotrivă. Așadar CSM-ul a respins propunerea guvernului. Proiectul de lege totuși poate fi votat de parlament și fără acest aviz. Există riscul ca mecanismul de evaluare să se repete în cazul unei alte guvernări, a fost justificarea pe care au enunțat-o unii membri CSM.

*„Cu toată stima, eu voi vota împotriva avizării acestui proiect de lege. Consider că poate fi efectuată această evaluare așa cum a recomandat-o Comisia de la Veneția - numai dacă se instituie mecanisme de protecție care asigură că acest mecanism va fi unic”, a spus magistratul Sergiu Caraman.

„E clară poziția dumneavoastră, cu toate că în proiect e indicat că legea își încetează acțiunea la data respingerii de Curtea Supremă de Justiție a ultimei contestații depuse. Dar are dreptul la viață și opinia dumneavoastră”, a replicat președinta interimară a CSM, Nina Cernat.

„Doamnă Nina Cernat, și eu vreau să-mi expun părerea. Într-adevăr, Comisia de la Veneția a indicat în opinia din 14 martie că garanția legală introdusă de legiuitor în legea cu privire la evaluarea externă. Deci nu este o garanție legală, ci mai curând una politică, ceea ce nu ar fi o barieră ca în viitor să fie repetat un asemenea proces de evaluare a judecătorilor și procurorilor de o altă forță politică”, a spus judecătoare, membră a CSM, Maria Frunze.

„Stimați colegi, cine este împotrivă? Patru voturi împotrivă”, a constatat Nina Cernat.

Parlamentul de la Chișinău a adoptat, pe 21 martie, în primă lectură, două proiecte de lege cu privire la activitatea Curții Supreme de Justiție (CSJ). O lege se referă la reorganizarea și revizuirea competențelor CSJ, iar cea de-a doua la evaluarea integrității judecătorilor Înaltei Curți.

Citește mai mult