Cultură

Proiectul „Singur acasă”, un antidot pentru singurătate

Cea de-a treia ediție a Proiectului socio-cultural „Singur acasă” a ajuns la final. Timp de câteva zile, câțiva din copiii migranților nu s-au mai simțit atât de singuri: au participat la diverse ateliere de creație, lansări de filme, cărți, au văzut locurile pitorești din capitală, au vizitat muzee. Proiectul este implementat de Centrul de Teatru din Moldova cu susținerea Ministerului Educației, finanțat de un agent economic receptiv la problemele copiilor, ai căror părinți sunt plecați la muncă peste hotare.

facebook.com
Sursa: facebook.com

„Singur acasă” este cartea în care copiii migranților și-au văzut publicate primele creații. Le-au cizelat, ghidați de Radmila Popovici și Dumitru Crudu. Trăirile exprimate în poezii și eseuri sunt tulburătoare.

„Fără părinți, viața e seacă și dură, e ca un izvor fără apă proaspătă, ca o carte fără cuvinte, ca un arbore fără frunze. A fost o perioadă foarte dură în care părinții au lipsit și Proiectul „Singur acasă” a fost pentru mine chiar un sprijin foarte important”, mărturisește Ian Gălușcă, din satul Zubrești, Strășeni.

„Se numește „Păsări”. Păsari din același cuib își iau zborul spre o vară eternă, o lume mai bună, mai simplă, rămân scaune goale, înmărmurite”, descrie concepția sa Alina Iachim din satul Sireți, Strășeni.

În premieră, la a treia ediție au fost inaugurate două ateliere noi pentru copii: de pictură și de film.

„Astăzi am făcut un mic film cu toți colegii, ne-am prezentat și am spus cine este plecat și ce visuri avem”, relatează Sorina Oprea, Puhoi, Ialoveni.

„Visez să poată veni mai repede acasă pentru că îi simt lipsa și casa îi simte lipsa”, e plin de emoție Ovidiu Goțonoagă din satul Ulmu, Ialoveni.

„Am vrut să-i contaminez cu acest microb al pasiunii pentru film. Dacă n-o să devină cineaști, cel puțin, am câștigat niște iubitori de film”, spune cineasta Leontina Vatamanu.

facebook.com
Sursa: facebook.com

La atelierul de pictură, copiii au avut o misiune nobilă.

„Am avut de desenat cum vedem noi Libertatea. Eu sunt liberă atunci când îmi arăt emoțiile și am încercat să redau acest sentiment pe foaia de hârtie”, spune Ioana Scorpan, din Nicoreni, Drochia.

Artista plastică Aliona Bereghici susține că a vorbit astăzi cu copiii despre libertate și e încrezătoare în viitorul lor.

„A fost foarte curios și îmbucurător pentru mine ca artist să-mi dau seama că anume copiii de mâine vor înlocui orice intelect artificial, pentru că ei sunt foarte talentați.”

„Deja avem opt raioane, peste 110 localități care s-au implicat în proiect, avem trei cărți. Scopul nostru este să-i ajutam pe acești copii prin intermediul mijloacelor artistice să-și exteriorizeze emoțiile”, face un prim bilanț al activității Alina Țurcanu, coordonatoarea Proiectului „Singur acasă”.

„Am învățat că durerea poate fi tratată prin poezie și prin artă. Este un proiect care chiar te schimbă, e puțin trei zile, dar te schimbă foarte mult”, se confesează Andreea Cojocaru-Țurcan din satul Țarigrad, Drochia.

Pe parcursul săptămânii, copiii au legat prietenii, au făcut proiecte pentru viitor, multe dedicate rolului prezenței părinților în viața lor.

„Eu mă asociez cu o lună, dar lună fără Soare nu există. - Cine e Soarele tău? - Mama și tata... Sunt peste hotare...”

facebook.com
Sursa: facebook.com

Citește mai mult