Social

„Telefilm Chișinău” a adus două documentare în penitenciarul nr.17 din Rezina

Caravana filmelor documentare despre drepturile omului și problemele sociale organizată în contextul celebrării celei de-a 28-a aniversări de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei, a ajuns la penitenciarul nr.17-Rezina. Evenimentul este organizat de Administrația Națională a Penitenciarelor cu suportul Studioului „Telefilm Chișinău”, în cadrul Proiectului „Susținerea pluralismului media și a libertății de exprimare în Republica Moldova”.

Oamenii privați de libertate, alături de angajații penitenciarului nr.17 din Rezina au vizionat documentarele în aer liber și au dialogat cu echipa de creație a producțiilor cinematografice.

„Așa evenimente sunt binevenite, deoarece au un impact educațional. Cu participarea fizică pe platou sunt 45 de deținuți, dar, de la geamuri au acces la eveniment încă 50 de deținuți. Nu-i posibil să organizam cu toți condamnații să participe fizic, reieșind din statutul penitenciarului și categoria de deținuți care sunt în penitenciar”, a menționat directorul adjunct al penitenciarului nr.17, Vitalie Cuiban.

„Ne-am gândit să venim aici, în penitenciarul din Rezina, de unde deținuții nu prea pot ieși, sunt condamnați pe un termen foarte lung și ne-am gândit ca ar fi o acțiune importantă pentru ei dar și pentru noi. Pentru „Telefilm Chișinău” e foarte important ca filmul să ajungă la orice fel de consumator”, a subliniat directorul „Telefilm Chișinău”, Mircea Surdu.

Au fost proiectate două documentare: „Cerul fără stele” - despre un tânăr care și-a pierdut vederea și „Zbor” - o incursiune în viața și creația maestrului Vladimir Beșleagă.

„Sper că cineva o să iasă cu ceva după ce privește filmul. Poate cineva va fi pasionat de opera lui Vladimir Beșleagă, poate cineva o să vrea să afle mai multe despre viața lui, poate cineva o să vadă lucrurile altfel”, spune regizorul filmului „Zbor”, Eugeniu Popovici.

„În ambele filmulețe este un mesaj foarte interesant, cum a spus și domnul Beșleagă: „libertatea, de fapt, este în interiorul nostru”, de aceea trebuie să găsim acel scop, acel sens al vieții indiferent unde ne-am afla și să nu cedăm nici într-un caz, să rămânem oameni indiferent de ce s-a întâmplat în viața noastră”, spune Sergiu, unul dintre deținuți.

„În documentar sunt gânduri, mesaje, idei despre misiunea omului pe acest pământ. Am vrea ca asemenea evenimente să se desfășoare mai des. Ele sunt un prilej de meditație despre sensul vieții, despre speranță și șansa de a schimba ceva”, spune Nicolae, un alt deținut.

Caravana filmelor documentare despre drepturile omului și problemele sociale la Penitenciarul nr.17-Rezina este la a doua ediție.

Citește mai mult