Oamenii așteaptă și în acest an compensații pentru facturi. Guvernul a introdus două categorii noi de vulnerabilitate
Iarna bate la ușă iar cetățenii sunt tot mai îngrijorați în ceea ține de facturi. Chiar dacă fac economii, oamenii spun că așteaptă și în acest an compensațiile oferite de stat. Potrivit autorităților, vor fi introduse alte două categorii noi de vulnerabilitate pentru a susține gospodăriile cu venituri foarte mici.
Elena Musteață este casieriță la un magazin. Pentru a face față facturilor, în perioada rece a anului, femeia spune că se abține de la multe. Carnea este luxul care și-l permite doar odată în lună iar energia termică o va conecta abia prin decembrie.
„Renunțam la unele produse alimentare, ne gândeam să luam cel mai ieftin. Mergeam la piață, căutam toată piața, carnea cea mai ieftină. Cartofii, fasolele și pastele erau pe primul loc. Gazul îl achitam luna aceasta, luna viitoare nu îl achitam, achitam celelalte facturi. Și până la ziua de astăzi la factura de gaz am datorie”, a spus Elena Musteață.
„Aș fi de acord ca statul să compenseze în mare parte ca și anul trecut. Tăiem dintr-o parte, punem aici și ne descurcăm”.
„Sperăm să fie cum a fost anul trecut să ne mai ajute un pic că este foarte greu. Un pic cu căldura ne-a ajutat foarte mult. La noi mereu e așa, renunți la ceva deoarece trebuie să achiți facturile”.
„Sigur ne-au ajutat foarte mult compensațiile dar dacă o să achităm mai mult nu o să ne putem descurca. O ieșire din situație este să mergem în sat unde avem o casă la sol”.
Chiar dacă au beneficiat de compensații, anul trecut, unii cetățeni spun nu au rămas mulțumiți, iar azi sunt tot mai pesimiști.
„Cred că nu o să fie mai bine decât anul trecut, o să fie mai rău. -Ați beneficiat de compensații? - Anul trecut da. -Cum era? - A fost ok. u am pensia 2 mii de lei sigur că nu faci nimic cu ei”.
„-A fost rău. -Din ce cauză? -Deoarece am plătit mai mult decât plăteam. Mai ieftin nu o să fie”.
Potrivit Guvernului, în acest an, cele mai vulnerabile gospodării vor primi compensații mai mari. Totodată au fost instituite două categorii noi de vulnerabilitate energetică: primară și maximă.De asemenea, va fi introdusă și o compensație la energie sub formă de plată monetară. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat modificarea conceptului sistemului informațional „Vulnerabilitatea energetică".
„S-a mers pe calea de a dezvolta un șir de programe, "Eco-Voucher" sunt unele din ele. Este un program suplimentar. La moment este implementat în regim de pilotare. Selectarea gospodăriilor beneficiare se va face din baza de date a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, de acolo se vor lua gospodăriile casnice cele mai vulnerabile”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Peste 760 000 de gospodării din Republica Moldova au beneficiat de compensații la energia electrică, termică și gaze naturale în sezonul de încălzire 2022-2023 și au fost achitate compensații în valoare de peste 3400 milioane lei.