Social

CC a declarat neconstituțional articolul în baza căruia a fost evaluat Alexandr Stoianoglo

Articolul în baza căruia a fost evaluat Alexandr Stoianoglo în calitate de procuror general a fost declarat neconstituțional de către magistrații Curții Constituționale (CC). De asemenea, a fost admisă parțial excepția de constituționalitate. Anunțul a fost făcut de președintele Înaltei Curți, Nicolae Roșca.

„Se declară neconstituțional articolul 31 prim din Legea cu privire la Procuratură”, a declarat președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca.

Totodată președintele CC a menționat că doi judecători, Nicolae Roșca și Liuba Șova, au formulat opinii separate.

În același timp, avocatul lui Alexandr Stoianoglo, Iurie Mărgineanu, a declarat că acesta ar putea reveni în funcția de Procuror General, după decizia de astăzi a Curții Constituționale, care, potrivit lui, "este o portiță" în acest sens. Apărătorul susține că după ce se va consulta cu clientul său va decide ce pași va întreprinde în instanță.

Amintim, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a decis despăgubiri de 3600 de euro pentru Alexandr Stoianoglo. CtEDO a constatat printr-o hotărâre că fostul procuror general nu a avut posibilitatea să conteste suspendarea sa din funcție.

Totuși, Curtea a stabilit că întreruperea mandatului lui Stoianoglo este justificată în contextul în care atribuțiile de șef al procuraturii îi ofereau controlul asupra anchetelor penale. Stoianoglo a fost suspendat în 2021, fiind cercetat penal pe mai multe capete de acuzare: corupere pasivă, abuz de serviciu și fals în declarații.

Ulterior, după pronunțarea deciziei CtEDO, Alexandr Stoianoglo a declarat în cadrul unei conferințe de presă că va ataca în instanță decretul prezidențial prin care a fost eliberat din funcție.

Decretul prin care Alexandr Stoianoglo a fost eliberat din funcție a fost semnat marți, 26 septembrie, de șefa statului Maia Sandu, în baza hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor din 23 mai 2022.

„Având în vedere că pronunțarea unei decizii de către instanțele judecătorești pe constatarea legalității eliberării din funcție a lui Alexandr Stoianoglo de către CSP este tergiversată, semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcției de Procuror General și a obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției”, menționa Președinția într-un comunicat.

Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost reținut la 5 octombrie 2021 și a fost suspendat din funcție. Acesta s-a aflat în arest la domiciliu până în luna martie 2022. El este cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Pe 23 aprilie, el a fost pus sub acuzare pentru îmbogățire ilicită, într-un dosar intentat anul trecut, în care avea statut de bănuit. Potrivit anchetatorilor, nivelul veniturilor sale reale a depășit cu aproape 70 de mii de lei valoarea veniturilor declarate la Fisc. Motiv pentru intentarea dosarului a servit și procurarea unui automobil în valoare de 340 de mii de lei.

Pe 26 ianuarie 2023, Alexandr Stoianoglo a înaintat un demers către Procuratura Generală prin care solicită încetarea practicilor ilegale de persecutare a persoanelor publice prin utilizarea urmăririlor penale pentru îmbogățire ilicită. El a declarat că, în prezent, procurorii admit practici neuniforme și abuzive de persecutare a persoanelor publice. De cealaltă parte, reprezentanții Procuraturii Generale au respins atunci acuzațiile.

Pe 23 mai, Consiliul Suprem al Procurorilor (CSP), i-a propus președintei Maia Sandu revocarea procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, pentru că a fost apreciat cu calificativul „nesatisfăcător” de o comisie specială care i-a evaluat activitatea. Stoianoglo a obținut 2,19 puncte. Potrivit legii „Cu privire la Procuratură”, o astfel de evaluare poate fi un motiv de revocare.

Comisia a evaluat munca lui Alexandr Stoianoglo după opt criterii. A primit cea mai mare notă pentru „calitatea planificării activității Procuraturii” – 5,81 puncte, iar cel mai mic punctaj „4,51” - pentru „eficiența instituțională și contribuția la îmbunătățirea/scăderea încrederii în Procuratură”.

Amintim că procedura de evaluare a performanțelor procurorului general de atunci Alexandr Stoianoglo a fost inițiată prin Hotărârea Consiliului Superior, urmare a formulării unei sesizări de către președinta Maia Sandu.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult