În premieră, la Chișinău a fost inaugurată o expoziție de ceramică de la Muzeul Cuptoarelor Jizhou din China
Eveniment cultural deosebit la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Ambasada Chinei la Chișinău a organizat prima și cea mai reprezentativă expoziție de ceramică. Vasele de diferite forme au fost selectate din colecția Muzeului Cuptoarelor Jizhou din provincia Jiangxi, renumită prin tehnicile de prelucrare a ceramicii.
Obiectele de artă confecționate de meșterii chinezi la mii de kilometri au atras numeroși vizitatori interesați de arta uimitoare a ceramicii, de rafinamentul și simbolurile ce se regăsesc în aceste opere, ce reprezintă, de fapt, cultura chineză.
„Arta veche, milenară totdeauna provoacă interes. Prin ea se exprimă sufletul poporului, al țării, destinul țării”, spune scriitorul Vladimir Beșleagă.
China este țara de origine a porțelanului, fiind cunoscută ca „țara porțelanului”, a spus Yan Wenbin, ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova. Diplomatul a făcut o incursiune în istoria ceramicii.
„Ceramica a apărut în China acum 10 mii de ani, iar două mii de ani în urmă în țara noastră a fost fabricat primul porțelan. Văd o asemănare uluitoare în decorul, simbolurile, formele din ceramica Cucuteni, care s-a dezvoltat în spațiul european acum cinci mii de ani, și ceramica chineză din acea perioadă”, menționează ambasadorul Yan Wenbin.
Prima expoziție de ceramică chineză la Chișinău este un act cultural de ținută artistică excepțională, a spus directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei.
„Ceramica chineză este una excepțională, este cea care, de fapt, a dat tonul nu doar în Extremul Orient, nu doar în țările orientale, dar și noi, cei din Europa, am preluat din tradiția chineză”, afirmă directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea.
Imaginile fotografice din China oferă priveliști deosebite, locuri și oameni care dau continuitate firească tradițiilor milenare. Iar cea mai reprezentativă este arta ceramicii prezentată în toată splendoarea.
„Are mii de ani, este extraordinară pentru că sunt imprimate frunze de copaci de mii de ani”, spune Cristina Efremov, profesor universitar, UTM.
„E ceva fantastic, China are o cultură milenară. Cred că fiecare om care vrea să vadă, să afle ceva nou, ar fi binevenit să vină la această expoziție”, spune fostul ministrul al Apărării, Victor Gaiciuc.
Mai multe despre ceramica chineză și secretele dăinuirii acesteia în timp vedeți doar la Moldova 1, în emisiunea "Tezaur" din 17 decembrie. Iar exponatele de mare valoare din patrimoniul renumitului Muzeu al Cuptoarelor Jizhou pot fi admirate la Muzeul Național de Artă al Moldovei până pe 10 ianuarie 2024.