Cultură

Lansarea cărții „Veșnic adăpost al ființei noastre" și prezentarea CD-ului „Cred în fericire” într-un eveniment deosebit la Biblioteca Națională

Celebrele versuri eminesciene „N-oi uita vreodată, dulce Bucovină” au fost genericul unui eveniment de zile mari, găzduit de Biblioteca Națională. A avut loc lansarea cărții „Veșnic adăpost al ființei noastre” de scriitoarea Maria Toacă, președinta Societății „Doamnele Române din Cernăuți”, și prezentarea CD-ului „Cred în fericire” al interpretei de muzică folk și radiojurnalistei Carolina Jitaru.

facebook/
Sursa: facebook/

Cu flori și dor au venit oamenii la întâlnirea cu două distinse reprezentante ale spiritualității românești din spațiul mult pătimit al Bucovinei. Maria Toacă a lansat noua ei carte, „Veșnic adăpost al ființei noastre”.

„Ultima copertă e casa lui Aron Pumnul, unde a fost Eminescu copil. Am adunat aici simțurile, trăirile noastre, cum îl înțelegem, cum ne apără pe noi Eminescu. Fiecare purtăm în noi o fărâmă de Eminescu, e apa vie, e picătura de sânge pe care o avem în noi și care ne apără”, menționează Maria Toacă, scriitoare și jurnalistă.

Maria Toacă a adus la Biblioteca Națională și alte cărți scrise de ea.

„Despre deportări, despre martirii noștri. Sunt redactor la revista ”Glasul Bucovinei” care se tipărește la București și e o continuare a ”Glasului Bucovinei” din 1918, de la care a început Unirea”, relevă Maria Toacă.

Originară din Mămăliga, Carolina Jitaru este comentator politic la Radio Ucraina Internațional, secția limba română, dar nu se desparte de cântec.

„Nu pretind să fiu compozitor, dar sunt pasionată de poezie și iată acest CD include poezie cântată, așa numesc eu acest gen, pentru că se pune accent pe vers. Este un proiect realizat de Societatea "Doamnele române din Cernăuți" și finanțat de Departamentul pentru românii de pretutindeni din Guvernul României.”

În debutul recitalului, Carolina Jitaru a interpretat cântecul „Poem bucovinean” pe versurile regretatului poet și membru de onoare al Academiei Române, Grigore Bostan.

„l-am lansat prin toate satele românești din regiunea Cernăuți, acolo unde se mai cântă, se mai simte, se mai vorbește românește melodii ce îmi aparțin și câteva melodii sunt semnate de Dinu Matvievici”, a spus Carolina Jitaru.

Participanții, printre care unii originari din spațiul bucovinean, stabiliți la Chișinău, prețuiesc în mod special faptele doamnelor din Cernăuți.

„Ne bucurăm că minunatele doamne Maria Toacă și Carolina Jitaru au venit de acasă la noi, să ne bucure cu realizările lor. Sunt niște luptătoare care promovează și acolo, și adună lumea română din Bucovina”, a subliniat Maria Iliuț, Artistă a Poporului.

„Doamna asta care se numește Maria Toacă este un mare erou, de fapt. Această femeie ocrotește toți românii din Bucovina și eu mă închin în fața ei și a talentului ei”, a declarat Ion Paulenco, Artist al Poporului.

Onorate cu diplome de gratitudine pentru promovarea valorilor culturale românești în spațiul bucovinean, Maria Toacă și Carolina Jitaru, la rândul lor, au oferit Bibliotecii Naționale o operă de artizanat cu imaginea Centrului bucovinean de artă din Cernăuți.

Citește mai mult