Cultură

Prinși în „Cinema Hora”: Cineaști din 21 de țări și-au dat întâlnire la un festival internațional organizat la Chișinău

La Chișinău a început Cinema Hora, primul forum internațional dedicat industriei de film. Evenimentul, organizat de Centrul Național al Cinematografiei, cu susținerea Ministerului Culturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, își propune să creeze o platformă de dialog, schimb de experiență, strategii inovatoare. Prima zi a evenimentului s-a desfășurat în Sala Europa din sediul Parlamentului Republicii Moldova, unde au fost prezenți în jur de 70 de cineaști de la noi și din alte 20 de țări.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

„Cinema Hora” va oferi Republicii Moldova șansa de a-și asigura un loc distinct pe harta filmului european și va promova potențialul cineaștilor noștri, a spus la inaugurare Valentina Iusuphodjaev, directoarea Centrului Național al Cinematografiei. În context, președinta Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova a ales să se alinieze în mod activ la valorile europene.

„Suntem foarte mândri de recunoașterea internațională a regizorilor noștri. Republica Moldova devine o adevărată destinație de film, iar noi suntem interesați să realizăm potențialul ca parteneri în coproducții. Avem ce oferi și vrem să facem loc cinematografiei locale pe scena globală”, a menționat șefa statului.

„Acest eveniment are loc la două zile de la anunțarea începerii negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Nouă, cineaștilor ne revine un rol extrem de responsabil să comunicăm Europei și lumii întregi imaginea Republicii Moldova”, spune ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

„Industria filmului este de o importanță majoră și noi susținem acest eveniment prin USAID, deoarece credem că vizibilitatea industriei locale de film merită șansa de a fi integrată în valorile europene”, a menționat ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon.

"Cinema Hora" a adunat la un loc cineaști din 21 de țări.

„Este o deschidere, este un început nou în cadrul european și în cadrul internațional multicultural și cred că ceva nou va începe după acest forum”, spune Lilia Paul, producătoare din Germania.

„Pentru că filmul este un efort colectiv, se va pune accent pe cooperare și pe oportunități de colaborare în Europa”, spune Mirona Radu, producătoare din România.

Și cineaștii moldoveni își pun mari speranțe în această platformă de dialog.

„Despre cinematografia moldovenească nu se prea cunoaște în lume, dar ea a început cumva să se miște și este normal să vină reprezentanți ai industriei cinematografice europene să vadă ce se întâmplă la noi, să punem bazele unor relații de coproducții”, spune regizorul Dumitru Grosei.

„Felicit CNC pentru așa un eveniment. Asta, de fapt, așteptăm, să facem și noi coproducții, să ne învățăm să facem filme ca alții și să-i ajungem din urmă”, menționează producătorul Sergiu Pascaru.

Cea de-a doua zi a forumului Cinema Hora se va desfășura la centrul Artcor. Cineaștii din Republica Moldova vor prezenta proiectele câștigătoare în concursul finanțat de Centrul Național al Cinematografiei și vor încerca să identifice potențiali parteneri europeni pentru viitoarele producții cinematografice. Apoi, oaspeții vor vizita locații atractive pentru filmări, vor descoperi tradițiile sărbătorilor de iarnă în Republica Moldova.

Citește mai mult